Νιγηρία: Ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον δεκαέξι χωρικούς

Γεωφυσικός χάρτης της Νιγηρίας / Δυτική Αφρική (Σαχέλ)
Γεωφυσικός χάρτης της Νιγηρίας / Δυτική Αφρική (Σαχέλ)

Ένοπλοι σκότωσαν προχθές Κυριακή τουλάχιστον δεκαέξι χωρικούς κατά τη διάρκεια επίθεσης στη βορειοδυτική Νιγηρία, επεισόδιο το οποίο προστέθηκε σε σειρά παρόμοιων σφαγών αποδιδόμενων σε βαριά οπλισμένες συμμορίες κακοποιών, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η αστυνομία.

Το κεντρικό και το βορειοδυτικό τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής έχουν μετατραπεί εδώ και χρόνια σε θέατρο αδιάκοπων επιθέσεων οπλισμένων συμμοριών, στις οποίες οι αρχές αναφέρονται γενικά χρησιμοποιώντας τον όρο bandits –«κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»– και οι οποίες εφορμούν σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα και φόνους. Τους τελευταίους μήνες, τα βίαια επεισόδια του είδους πολλαπλασιάστηκαν. Η νιγηριανή κυβέρνηση, αντιμέτωπη με την κλιμάκωση της δράσης τους, τις χαρακτήρισε πρόσφατα «τρομοκρατικές» οργανώσεις.Προχθές, δεκάδες ένοπλοι κινούμενοι με μοτοσικλέτες επιτέθηκαν εναντίον του χωριού Γκάναρ-Κιγιάουα, στην πολιτεία Ζαμφαρά, και σκότωσαν δεκαέξι κατοίκους του, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, ο Μοχάμεντ Σέχου.

«Οι τρομοκράτες σκότωσαν 16 ανθρώπους στην επίθεση και τράπηκαν σε φυγή προτού αναπτυχθεί η αστυνομία», είπε ο κ. Σέχου.

Δυνάμεις «της αστυνομίας και του στρατού αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να προληφθούν νέες επιθέσεις και για να καταδιώξουν τα κακοποιά στοιχεία», πρόσθεσε.

Με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας Ζαμφαρά επιβεβαίωσε την επίθεση, τονίζοντας πως «χάθηκαν πολλές ανθρώπινες ζωές» και ότι υπάρχουν «πολλοί τραυματίες», χωρίς να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό των θυμάτων.

Μέσα ενημέρωσης της Νιγηρίας κάνουν λόγο για απολογισμό θυμάτων πολύ πιο βαρύ από αυτόν που ανακοίνωσε η αστυνομία, για τουλάχιστον 37 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένου του κοινοτάρχη, καθώς και για δεκάδες ανθρώπους που απήχθησαν.

Παρά τις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις των ενόπλων δυνάμεων και την αμνηστία που προσέφεραν οι αρχές, οι επιθέσεις δεν σταματούν. Στις αρχές του Ιανουαρίου, πάνω από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις ενόπλων στην πολιτεία Ζαμφαρά.

Οι δράστες επιχειρούν με ορμητήρια καταυλισμούς στο αχανές δάσος Ρούγκου, το οποίο εκτείνεται στις πολιτείες Ζαμφαρά, Καντούνα, Κατσίνα και Νίγηρα.

Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Ντουσάρα, αξιωματούχο στην πολιτεία Ζαμφαρά, σχεδόν 700.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να σωθούν από τις επιθέσεις. Οι αρχές έχουν ανοίξει οκτώ κέντρα για την υποδοχή τους.

Η βία των συμμοριών στις βορειοδυτικές και τις κεντρικές πολιτείες δεν είναι η μόνη πρόκληση για τις δυνάμεις ασφαλείας: είναι επίσης αντιμέτωπες με τη δράση τζιχαντιστών οι οποίοι διεξάγουν επί 13 χρόνια ανταρτοπόλεμο στη βορειοανατολική Νιγηρία και με αυτονομιστές μαχητές στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...