Νιγηρία: Νέες αναφορές για τον θάνατο του ηγέτη της «Μπόκο Χαράμ»

Ο αρχηγός της νιγηριανής μαχητικής ομάδας Μπόκο Χαράμ, ο Αμπουμπάκαρ Σέκαου, αυτοκτόνησε, δήλωσε αντίπαλος ισλαμιστής μαχητής μέσω ηχητικού μηνύματος.

Σε ηχητικό μήνυμα που ελήφθη από πρακτορεία ειδήσεων, η επαρχία Δυτικής Αφρικής του Ισλαμικού Κράτους (Iswap) δήλωσε ότι ο Σέκαου πέθανε πυροδοτώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό μετά από μάχη μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο Σέκαου αναφέρθηκε νεκρός τον περασμένο μήνα έχοντας γίνει λόγος ότι σκοτώθηκε νωρίτερα. Ούτε η Μπόκο Χαράμ ούτε η κυβέρνηση της Νιγηρίας επιβεβαίωσαν το θάνατό του.

Στο ηχογραφημένο μήνυμα, μια φωνή που πιστεύεται ότι ήταν ηγέτης του Iswap, Abu Musab al-Barnawi, δήλωσε ότι ο Shekau “αυτοκτόνησε αμέσως πυροδωτόντας ένα εκρηκτικό”.

Οι μαχητές του Iswap κυνηγούσαν τον πολέμαρχο και του πρόσφεραν την ευκαιρία να μετανοήσει και να ενωθεί μαζί τους, δήλωσε ο al-Barnawi.

“Ο Σέκαου προτίμησε να ταπεινωθεί στη μεταθανάτια ζωή παρά να ταπεινωθεί στη γη”, είπε.

Όταν κυκλοφόρησαν αναφορές για τον θάνατο του Σεκάου σε σύγκρουση τον περασμένο μήνα, ο στρατός της Νιγηρίας είπε ότι θα διερευνήσει.

Ο εκπρόσωπος του στρατού, στρατηγός Mohammed Yerima, δήλωσε στο BBC ότι ο στρατός ερευνούσε τι συνέβη, αλλά ότι δεν θα εκδώσει δήλωση έως ότου λάβει οριστική απόδειξη. Ένας δημοσιογράφος με στενούς δεσμούς με τις υπηρεσίες ασφαλείας είπε ότι ο Shekau πέθανε όταν ο Iswap επιτέθηκε σε θέσεις της Boko Haram στο δάσος Sambisa, στη βορειοανατολική Νιγηρία. Έχει αναφερθεί νεκρός πολλές φορές πριν.

Η «Μπόκο Χαράμ» εξαπέλυσε τις πρώτες επιθέσεις της το 2009 και ο Σεκάου ανέλαβε την ηγεσία της οργάνωσης μετά τον θάνατο του ιδρυτή της, του Μοχάμεντ Γιουσούφ, στη φυλακή το 2010. Το 2013-14 η οργάνωση επεκτάθηκε ανησυχητικά, θέτοντας υπό τον έλεγχό της ένα μεγάλο μέρος της Πολιτείας Μπόρνο.

Το 2016 διασπάστηκε και το ένα τμήμα της, υπό τον Σεκάου, ελέγχει την περιοχή γύρω από το δάσος Σαμπίσα και το αποσχισθέν ISWAP, που πρόσκειται στο «Ισλαμικό Κράτος», δρα γύρω από τη λίμνη Τσαντ, ανάμεσα στο Τσαντ και τον Νίγηρα καθώς και στο δάσος του Αλαγκάρνο. Τα τελευταία χρόνια το ISWAP έχει ισχυροποιηθεί, κέρδισε έδαφος και εξαπολύει πιο προηγμένες επιθέσεις. Αντιθέτως, η ομάδα του Σεκάου φαίνεται να χάνει έδαφος.

Πηγή: bbc.com

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...