Νιγηρία: Τεράστιες ουρές στα βενζινάδικα μετά την ανακοίνωση του προέδρου ότι θα καταργήσει τις επιδοτήσεις στα καύσιμα

Τεράστιες ουρές είχαν σχηματιστεί σήμερα έξω από βενζινάδικα της Νιγηρίας, μετά την ανακοίνωση του νέου προέδρου της χώρας, Μπόλα Τινούμπου, ότι θα καταργηθούν οι επιδοτήσεις στα καύσιμα, γεγονός που προκάλεσε πανικό στους καταναλωτές.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία του, την Δευτέρα, ο Μπόλα Τινούμπου είπε ότι στον προϋπολογισμό του δεν θα υπάρχει καμία δαπάνη για επιδοτήσεις, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά. «Θα αναπροσανατολίσουμε αυτούς τους πόρους σε καλύτερες επενδύσεις, στις δημόσιες υποδομές, στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στις θέσεις εργασίας που θα βελτιώσουν τη ζωή των συμπολιτών μας», είπε ο 71χρονος Τινούμπου. «Οι επιδοτήσεις εξαφανίζονται», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα του πότε θα γίνει αυτό. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου (NNPC) ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον, αρχής γενομένης από σήμερα, να πληρώνει την επιδότηση στα καύσιμα.

Νωρίτερα ωστόσο, συνεργάτες του προέδρου διευκρίνιζαν ότι το τέλος των επιδοτήσεων θα γραφτεί στα τέλη Ιουνίου, χαρακτηρίζοντας «μάταιη» την αγορά καυσίμων από τους οδηγούς.

H Νιγηρία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Αφρική και η 5η μεγαλύτερη παραγωγός του OPEC, με εξαγωγές που ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά παραμένει μία από τοις φτωχότερες χώρες, καθώς απομυζούν τον πλούτο της οι μεγάλες πολυεθνικές με τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Επειδή δεν διαθέτει αρκετά διυλιστήρια, ανταλλάσσει το αργό πετρέλαιό της, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, με εισαγόμενο πετρέλαιο, το οποίο στη συνέχεια επιδοτεί ώστε να διατηρείται τεχνητά χαμηλή η τιμή του στην αγορά. Το μέτρο αυτό είναι πολύ δημοφιλές στους κατοίκους, όμως κάθε χρόνο στοιχίζει δισεκατομμύρια δολάρια στο δημόσιο ταμείο. Με την κατάργησή του, την οποία σύστηναν εδώ και πολύ καιρό η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην «ανάπτυξη»

«Αυτό σημαίνει περισσότερα βάσανα για τους Νιγηριανούς», σχολίασε ένας 43χρονος δημόσιος υπάλληλος, που περίμενε έξω από ένα βενζινάδικο στο Λάγκος, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...