Νιγηρία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 21 τραυματίες σε βομβαρδισμό από τζιχαντιστές

Γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδεύουν Νιγηριανού στρατιώτες - 2014
Φώτο Αρχείου / Γάλλοι στρατιωτικοί εκπαιδεύουν Νιγηριανού στρατιώτες – 2014 / Πηγή: TWITTER

Τζιχαντιστές άνοιξαν χθες πυρ με ολμοβόλα εναντίον της Μαϊντουγκούρι, στη βορειοανατολική Νιγηρία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 21, ανάμεσά τους παιδιά, να τραυματιστούν, δήλωσαν πηγή προσκείμενη σε παραστρατιωτική οργάνωση και κάτοικοι. Στην πόλη έπεσαν πολλές οβίδες, οι δύο σε πυκνοκατοικημένες συνοικίες, την Αντάμκολο και την Γκουάνγκε.

Έχουμε έξι νεκρούς στην Αντάμκολο και τέσσερις στην Γκουάνγκε εξαιτίας αυτού του βομβαρδισμού με όλμους

Μπαμπακούρα Κολό, επικεφαλής φιλοκυβερνητικής παραστρατιωτικής οργάνωσης (Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Οι όλμοι βλήθηκαν «από τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ, από την Καλέρι, στην περιφέρεια της πόλης», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη δεύτερη γειτονιά και 16 στην πρώτη, σύμφωνα με τον Όμαρ Άρι, άλλον έναν διοικητή παραστρατιωτικών, που έδωσε τον ίδιο απολογισμό νεκρών.

Γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί σπέρνουν φτώχεια και όλεθρο

Νιγηρία, Λάγος
Φώτο Αρχείου / Νιγηρία, Λάγος / Πηγή: Pexels

Οι ανταγωνισμοί Κίνας ΕΕ (Γαλλίας) και ΗΠΑ στη Δυτική Αφρική έχουν ισοπεδώσει τη Νιγηρία. Οι αντιμαχόμενες πλευρές δίνουν άλλοτε το πρόσχημα κι άλλοτε το προβάδισμα σε αναταγωνιζόμενες επενδύσεις στην πλούσια αυτή χώρα. Τα θρησκευτικά πάθη είναι το προκάλυμα και η ευκαιρία για να παίξουν οι ιμπεριαλιστές, κυρίως η Γαλλία, το γεωστρατηγικό τους παιχνίδι ολέθρου.

Η Μαϊντουγκούρι, πρωτεύουσα της πολιτείας Μπόρνο, που αποτελεί το επίκεντρο της εξέγερσης των τζιχαντιστών από το 2009, έχει εκατομμύρια κατοίκους. Δέχεται συχνά επιθέσεις από μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Το 2016, η οργάνωση διασπάστηκε και από τη φράξια της που αποχώρησε προέκυψε το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), που ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2,4 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί αφότου ξέσπασε η εξέγερση των τζιχαντιστών στη Νιγηρία, πριν από μια δεκαετία και πλέον. Η ένοπλη σύρραξη έχει εξαπλωθεί στις γειτονικές χώρες — στον Νίγηρα, στο Τσαντ και στο Καμερούν σε μια περιοχή που οι συγκρούσεις μέσω ένοπλων τμημάτων-μισθοφόρων ή εμφύλιων αστικών συρράξεων, γίνονται τόσο για τον έλεγχο του πλούσιου ενεργειακά υπεδάφους τους, και της αποδυνάμωσης της Κίνας που έχει ‘βάλει πόδι’ στην Αφρική από αντίπαλα ιμπεριαλιστικά και αστικά κέντρα της περιοχής και ευρύτερα όπως οι ΗΠΑ,ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...