Νιγηρία: Τουλάχιστον 18 νεκροί σε επίθεση εναντίον χωριού

(Φωτό αρχείου)

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες σπίτια πυρπολήθηκαν το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον χωριού στην κεντρική Νιγηρία, σύμφωνα με τις μαρτυρίες κατοίκου και υπευθύνου κοινοτικού συνεταιρισμού.

Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι διαπράχθηκε επίθεση στο χωριό Άντσα, στην πολιτεία Πλατό, κάνοντας λόγο για αρκετούς νεκρούς, χωρίς όμως να δώσουν στη δημοσιότητα πιο συγκεκριμένο απολογισμό.

«Το χωριό μας υπέστη επίθεση τη νύχτα και μετράμε 18 νεκρούς», δήλωσε ο Ντίκον Ότα, κάτοικος της κοινότητας, στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά.

Ο Ντέιβιντσον Μάλισον, υπεύθυνος συνεταιρισμού της περιοχής Ιρίγκουε, στην οποία υπάγεται διοικητικά το χωριό Άντσα, είπε επίσης ότι «18 άνθρωποι σκοτώθηκαν» προσθέτοντας πως «άλλοι έξι τραυματίστηκαν» στην επίθεση.

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ανέφερε ακόμη πως πυρπολήθηκαν 24 σπίτια και αρκετά αυτοκίνητα.

Κατηγόρησε νομάδες κτηνοτρόφους της φυλής Πελ πως διέπραξαν την επίθεση εναντίον μελών της κοινότητας των Ιρίγκουε. Όμως τοπική ένωση των Πελ καταδίκασε την επίθεση και αρνήθηκε την κατηγορία.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Πλατό, ο Σάιμον Μπάκο Λαλόνγκ, ανέφερε ότι η επίθεση είχε αποτέλεσμα «να σκοτωθούν πολλοί άνθρωποι», καταδικάζοντας τον «ατελείωτο κύκλο βίαιων επιθέσεων» στην περιοχή.

Ο νιγηριανός στρατός διαβεβαίωσε ότι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν στο χωριό, αλλά οι δράστες είχαν φύγει ώρες πριν από την άφιξή τους. «Σπίτια καταστράφηκαν και χωρικοί έχασαν τη ζωή τους», συνόψισε.

Η επίθεση προστέθηκε σε μακρά σειρά παρόμοιων στην κεντρική Νιγηρία, θέατρο εδώ και χρόνια αιματηρών συγκρούσεων ανάμεσα στους μουσουλμάνους κτηνοτρόφους και τους χριστιανούς γεωργούς για την πρόσβαση στη γη, στο νερό, στους βοσκότοπους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...