Νικαράγουα: Διακόπτει διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν – Αναγνωρίζει «ενιαία Κίνα»

Βραδυνή εικόνα της Τάιπέι - Ταϊβάν
Φώτο Αρχείου / Βραδινή εικόνα της Τάιπέι – Ταϊβάν / Πηγή: Pexels

Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ταϊβάν και αναγνωρίζει πλέον την «ενιαία Κίνα». «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι η μοναδική νόμιμη κυβέρνηση η οποία αντιπροσωπεύει όλη την Κίνα και η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας», αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφεται από τον υπουργό Εξωτερικών της Νικαράγουας, τον Ντένις Μονκάδα.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα «διακόπτει από σήμερα τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ταϊβάν και αναστέλλει κάθε είδους επαφή ή επίσημες σχέσεις», προστίθεται.

Το ΥΠΕΞ της Ταϊβάν αντέδρασε εκφράζοντας την «οδύνη και τη λύπη» του από «βάθους καρδίας» για τη «μονομερή» απόφαση αυτή, κατηγορώντας τη Μανάγουα πως απαρνήθηκε τη μακρόχρονη «φιλία» της με την Ταϊπέι.

Η εξέλιξη -που ανακοινώθηκε απρόσμενα και απροειδοποίητα- καταγράφεται ενώ οι ΗΠΑ έχουν κάνει ακόμη πιο σκληρές τις κυρώσεις σε βάρος του Ντανιέλ Ορτέγα, ο οποίος επανεξελέγη τον Νοέμβριο για τέταρτη συναπτή θητεία στην προεδρία, αφού οι υπηρεσίες ασφαλείας έθεσαν υπό κράτηση πρακτικά όλους τους δυνητικούς αντιπάλους του.

Η Ταϊβάν συνεργαζόταν ως σήμερα με τη Νικαράγουα ιδίως στους τομείς της υγείας, της γεωργίας και της κοινωνικής στέγης. Αρκετές εταιρίες της νήσου είναι εγκατεστημένες στο κράτος της κεντρικής Αμερικής από τη δεκαετία του 1990.

Μόλις 14 χώρες αναγνωρίζουν πλέον επίσημα την Ταϊβάν, όπου κατέφυγαν τα στρατεύματα των εθνικιστών το 1949 μετά την ήττα τους από τους κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ. Το Πεκίνο θεωρεί πάντα τη νήσο εξεγερμένη επαρχία της Κίνας, προορισμένη να επανενωθεί στο μέλλον με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας εάν χρειαστεί.

Κίνα; Η Νικαράγουα έλαβε τη «σωστή» απόφαση

Η κυβέρνηση της Κίνας εξαίρει τη Νικαράγουα διότι έλαβε τη «σωστή» απόφαση να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία, διακόπτοντας αυτές με την Ταϊβάν, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Αντιπροσωπείες των κυβερνήσεων των δύο κρατών διεξήγαγαν συνομιλίες στην κινεζική πόλη Τιαντζίν νωρίτερα σήμερα, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα μετά την εξέλιξη.

Δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ

Η απόφαση που ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της Νικαράγουας με την Ταϊβάν προς όφελος της Κίνας δεν αντανακλά τη βούληση του λαού της χώρας της κεντρικής Αμερικής, διότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει εκλεγεί δημοκρατικά, έκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες που εκτιμούν τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη διαφάνεια, το κράτος του δικαίου και την προώθηση της οικονομικής ευημερίας των πολιτών τους να επεκτείνουν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν», προστίθεται σε ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ η οποία υπογράφεται από τον εκπρόσωπό του, τον Νεντ Πράις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...