Για τον «ρόλο της Ελλάδας στην κοινή αμυντική πολιτική για ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο» μίλησε χθες από το βήμα του Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα ευρωατλαντικά διαπιστευτήρια που έχει δώσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, τα οποία παρουσίασε ως κριτήρια επιλογής στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ όχι μόνο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αλλά και ευρύτερα. Στην «προσπάθεια των ΗΠΑ να σταθεροποιήσουν τον κόσμο», δηλαδή να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους, όπως Κίνα και Ρωσία, τόνισε ότι στην Ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν τους συμμάχους τους, ανάμεσά τους την Ελλάδα και την Τουρκία.
Από την άλλη, «διαφήμισε» τον ρόλο της Ελλάδας ως σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή, τον ρόλο που μπορεί να παίξει στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών. Ανέφερε έτσι ότι η Ελλάδα στηρίζει την Ουκρανία, προώθησε την ενσωμάτωση των Βαλκανίων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και διατηρεί πολυεπίπεδη συνεργασία με κράτη στην περιοχή αλλά και ευρύτερα, συγκεκριμένα με Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Αρμενία, Μπαχρέιν, Ιορδανία, Ινδία, Σενεγάλη, Ρουάντα, Αγκόλα και Γκαμπόν, καθώς επίσης με τα κράτη της ΕΕ και των Βαλκανίων.
«Ολες οι συμφωνίες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά», είπε για τις περίπου 350 συμφωνίες που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία 5 χρόνια με άλλες κυβερνήσεις, με τα χαρακτηριστικά που έχουν οι δύο «Συμφωνίες Κοινής Αμυντικής Συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, οι «Αμυντικές Συμφωνίες» με τη Γαλλία και τα ΗΑΕ, η «Στρατηγική Συμφωνία» με τη Σαουδική Αραβία και οι Συμφωνίες για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο.
Ανέφερε ακόμα ότι η Ελλάδα έχει ενεργή συνεισφορά στο ΝΑΤΟ και σε όλες τις στρατιωτικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, έχει αναλάβει την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, ενώ συμμετέχει με στρατεύματα στις αποστολές σε Κόσοβο και Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Πρόσθεσε δε ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει στις επιχειρήσεις σε Λιβύη και Ερυθρά Θάλασσα, μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και η Αεροπορία βοήθεια στον Λίβανο.
Τόνισε επίσης ότι το αμερικανικό αέριο μεταφέρεται σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μέσω των ελληνικών ενεργειακών υποδομών, ενώ η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ της στην Αμυνα. «Σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μας είναι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές ήταν «εξαιρετικές τόσο κατά την πρώτη προεδρία Τραμπ όσο και κατά τη θητεία του Μπάιντεν».