Ν. Δένδιας: Παράδειγμα «διευθέτησης διαφορών» η συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ

EUROKINISSI

Την συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, η οποία έχει στον πυρήνα της τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και πολυεθνικών κολοσσών της Ενέργειας, προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση ως «οδηγό για ευρύτερες «διευθετήσεις» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η συμφωνία αυτή «δημιουργεί ένα υπόδειγμα. Δείχνει ότι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή σε κάθε περίπτωση με μια βασική προϋπόθεση, το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων του διαλόγου», ισχυρίστηκε και σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, μετά το πέρας της συνάντησής τους. «Η εξέλιξη αυτή, ανοίγει τον δρόμο για προσαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ Λιβάνου και Κύπρου, έχουν ξεκινήσει συζητήσεις γι’ αυτό» είπε ο Νίκος Δένδιας, ενώ ανέφερε ότι η συμφωνία Λιβάνου-Ισραήλ «αποτελεί παράδειγμα ειρηνικής διευθέτησης διαφορών στον τομέα αυτό και προέτρεψε να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα όλες οι χώρες».

Επίσης, υπενθύμισε πως η Ελληνική κυβέρνηση, ήταν από τις πρώτες χώρες που χαιρέτισαν αυτή τη συμφωνία σαν βασικό παράγοντα σταθεροποίησης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αποσιωπώντας πως τέτοιου είδους συμφωνίες βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα και δημιουργούν το έδαφος για νέες εντάσεις εξαιτίας των ανταγωνισμών των ενεργειακών ομίλων. 

Ο Νίκος Δένδιας, αφού υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει πρόσφατα συνομολογήσει δύο συμφωνίες, με την Αίγυπτο και την Ιταλία και επίσης έχει καταλήξει σε μια συμφωνία με την Αλβανία για την προσφυγή στη Χάγη, είπε ότι προσβλέπει στην οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών με τη Λιβύη, μόλις προκύψει μια εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

«Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα άλλο ακόμα τρίγωνο σταθερότητας: Ελλάδα, Αίγυπτος, Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο. Και θα θέλαμε μετά, το παράδειγμα αυτό να επεκταθεί και στη γειτονική Τουρκία» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, προκειμένου να γίνει ακόμη πιο σαφής. Οι ίδιες οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία που επικαλέστηκε, δείχνουν που οδηγούνται οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, καθώς προβλέπουν μειωμένη επήρεια στα  νησιά. Στην περίπτωση δε της συμφωνίας με την Αίγυπτο, έχει εξαιρεθεί το Καστελόριζο και η μισή Ρόδος.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «ευελπιστούμε μετά τις εκλογές στην Τουρκία, θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε με την Τουρκία τη μοναδική διμερή διαφορά μας, επί τη βάσει πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

Δείτε ακόμα...