Νίκος Παπαναστάσης για εξοπλισμούς: Κριτήριο δεν είναι η άμυνα της χώρας, αλλά οι νατοϊκοί σχεδιασμοί

Παπαναστάσης 16Χ9

Το ALT.GR αναδημοσιεύει από την ιστοσελίδα www.ieidiseis.gr, άρθρου του Νίκου Παπαναστάση, Βουλευτή του ΚΚΕ, Αντισυνταγματάρχης ε.α. με τίτλο:

Χρειάζεται η χώρα νέο εξοπλιστικό πακέτο; Και ποιο;

Συσκοτίζουν σκόπιμα το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται για το 2019, στην 33η θέση της παγκόσμιας κατάταξης προμήθειας εξοπλισμών, δαπανώντας 5,5 δισ. δολάρια με μείωση περίπου -0,4% από το 2018 και -20% κατά τη δεκαετία 2010-19

Την τελευταία χρονική περίοδο, με επίκληση της εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας, αναδεικνύεται σταθερά, πολύμορφα κι από πολλά κέντρα ταυτόχρονα, η επιτακτική ανάγκη νέων, «γιγαντιαίων» εξοπλιστικών προγραμμάτων. Προβαλλόμενος στόχος, η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), έναντι των αντίστοιχων τουρκικών.

Με βάση την προβολή αυτής της «ανάγκης», τα αστικά ΜΜΕ, ανάγουν την υλοποίηση ή μη αυτών των σχεδιασμών σχεδόν σε κύριο στοιχείο επιβίωσης ή μη του «ελληνισμού» συνολικά. Προβάλλουν «ύποπτα» «απόλυτες» λύσεις για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας, καταδεικνύοντας, με εναλλαγές κατά χρονικές περιόδους και τις χώρες προέλευσης, αλλά και συγκεκριμένα οπλικά συστήματα. Η εναλλαγή των προτεινόμενων λύσεων, κατά κανόνα ακολουθούν τις γεωπολιτικές κολεγιές που ευκαιριακά επιλέγουν οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής προέλευσης «F-35», αλλά και εκ Γαλλίας «Rafale»; Γαλλικές φρεγάτες «Belh@rra», αμερικάνικες LCS, γερμανικές MEKO A200, αλλά πιθανόν και το ελληνικό «εθνικό» πλοίο Als κι ας βρίσκεται αυτό ακόμη στα χαρτιά.

Εκείνο που στοχευμένα αποκρύπτεται, είναι ότι με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, στο βωμό των «συμμαχικών» κυρίως ΝΑΤΟϊκών απαιτήσεων, διαθέτουν ετησίως πάνω από 4 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 2% του ελληνικού ΑΕΠ, με τη διάθεσή του εμφανώς να μην αποσκοπεί στην προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά στην στήριξη των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ.

Συσκοτίζουν σκόπιμα το γεγονός ότι σύμφωνα με έκθεση του Σουηδικού ινστιτούτου SIPRI, η Ελλάδα βρίσκεται για το 2019, στην 33η θέση της παγκόσμιας κατάταξης προμήθειας εξοπλισμών, δαπανώντας 5,5 δισ. δολάρια με μείωση περίπου -0,4% από το 2018 και -20% κατά τη δεκαετία 2010-19. Άρα τα ίδια τα πραγματικά στοιχεία αποδομούν το ψευδεπίγραφο επιχείρημα της «εγκατάλειψης» των ΕΔ στη τύχη τους. Είναι φανερό ότι εξοπλισμοί γίνονται. Μόνο που κριτήριο της υλοποίησής τους, δεν είναι η άμυνα της χώρας, αλλά η περαιτέρω εμπλοκή της στους Νατοϊκούς σχεδιασμούς.

F 16
Πηγή: EUROKINISSI

Οι διαπρύσιοι θιασώτες της διασφάλισης της επιβίωσης του «ελληνισμού» μέσω των εξοπλισμών, αποσιωπούν μια παράμετρο που αναιρεί σε σημαντικό βαθμό τους όποιους εξοπλισμούς. Αυτή είναι η υπογραφή από την ΝΔ της κατάπτυστης «Στρατηγικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ», που μετέτρεψε την Ελλάδα σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο. Η συμφωνία αυτή, όχι μόνο δεν θωρακίζει την άμυνα της χώρας, αλλά αντίθετα την υπονομεύει. Μετατρέπει τη χώρα σε στόχο σε περίπτωση μιας πιο γενικευμένης ανάφλεξης, κάτι το οποίο δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Οι δηλώσεις Ρώσων ή Ιρανών αξιωματούχων είναι απολύτως σαφείς, σε σχέση με αμερικανικούς στόχους που βρίσκονται και σε ελληνικό έδαφος.

Σε ό,τι αφορά τον νέο γύρο εξοπλισμών στον οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση (σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη), εντούτοις γίνεται γνωστό, πως αυτοί θα κινούνται σε τρία επίπεδα. Συγκεκριμένα στα «αμιγώς εξοπλιστικά προγράμματα, στα οποία προφανώς έχουν προτεραιότητα οπλικά συστήματα, τα οποία είναι πιο άμεσα επιχειρησιακά έτοιμα», στην «ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων» και «της αμυντικής μας βιομηχανίας», η οποία όμως, εγχώρια κρατική αμυντική βιομηχανία εδώ και χρόνια υποβαθμίζεται σκόπιμα προς όφελος μεγάλων ελληνικών και ξένων επιχειρηματικών ομίλων. Όμως κύριο και κοινό υπόβαθρο αυτών των εν αναμονή εξαγγελιών είναι οι κονταρομαχίες ιμπεριαλιστικών κέντρων και επιχειρηματικών ομίλων, που αποσκοπούν στο να βάλουν στο χέρι υποδομές, καθώς και για να κλείσουν τις εξοπλιστικές συμφωνίες.

Γίνεται πλέον φανερό ότι η όποια νέα κούρσα στρατιωτικών εξοπλισμών, δεν είναι δυνατόν να υπηρετήσει την λαϊκή απαίτηση για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, όσο αυτή βρίσκεται θανατερά δεμένη, με ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων, στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Νίκος Παπαναστάσης είναι Βουλευτής του ΚΚΕ, Αντισυνταγματάρχης ε.α.

Δείτε ακόμα...