Νησιά του Σολομώντα: Πολύ ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Χάρτης της νησιωτικής χώρας «Νησιά του Σολομώντα» στον Ειρηνικό Ωκεανό
Χάρτης της νησιωτικής χώρας «Νησιά του Σολομώντα» στον Ειρηνικό Ωκεανό

Πολύ ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ —κατά την αναθεωρημένη εκτίμηση του USGS— έπληξε σήμερα τα Νησιά του Σολομώντα, με αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για δόνηση που πέταξε κάτω τηλεοράσεις και άλλα αντικείμενα.

Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, που απειλεί να πλήξει περιοχές σε ακτίνα ως και 300 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο της δόνησης, το οποίο εντοπίστηκε σε χώρο 55 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Χονιάρα, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC).

Δημοσιογράφος του πρακτορείου που βρίσκεται στην πρωτεύουσα μετέδωσε πως ο σεισμός διήρκεσε περίπου είκοσι δευτερόλεπτα. Η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε ορισμένες συνοικίες της πόλης και κόσμος βγήκε από γραφεία και σπίτια για να σπεύσει να αναζητήσει καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Αρχικά, το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών έκανε λόγο για σεισμό 7,3 βαθμών, προτού αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμηση. Το εστιακό βάθος του ήταν 13 χιλιόμετρα και καταγράφηκε στις 13:03 (τοπική ώρα· 04:03 ώρα Ελλάδας).

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)

Δείτε ακόμα...