Νομοσχέδιο για ΕΥΠ και υποκλοπές: «Σφραγίζεται» νομοθετικά το «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων»

«Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις και την ΕΥΠ, είναι εχθρικό για τον λαό. Είναι ένα νομοσχέδιο “κρίκος” στην αντιδραστική αλυσίδα που έχουν όλες οι κυβερνήσεις, όλα τα αστικά κόμματα συνδιαμορφώσει και από κοινού εφαρμόσει, πάνω στις “ράγες” του θεσμικού πλαισίου μαζικής παρακολούθησης της ΕΕ». Αυτό επισήμανε η Μαρία Κομνηνάκα βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, την κυβερνοασφάλεια» και την δήθεν «προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών».

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που διαφημίζει σε όλους τους τόνους ότι «διορθώνει χρόνια προβλήματα» και «κακώς κείμενα», ενισχύει τη «διαφάνεια» και καλύπτει διάφορα «κενά» που είχε το προηγούμενο νομικό πλαίσιο ενώ στην πραγματικότητα «όχι μόνο συνεχίζει να συγκαλύπτει το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις βαριές ευθύνες της, αλλά προσπαθεί και να «βγει λάδι», εμφανιζόμενη ως η δύναμη που δίνει “καθαρές λύσεις”».

Υπογράμμισε ότι «είναι πρόκληση για το λαό αυτή η στάση, είναι κοροϊδία ότι μπορεί να «καθαριστεί» ο βούρκος του συστήματος, που υπερασπίζεται η κυβέρνηση και όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, τα αστικά κόμματα». Είναι ακόμα πιο προκλητικό, πρόσθεσε, ότι η ΝΔ αξιοποιεί το ίδιο το σκάνδαλο των υποκλοπών στο οποίο εμπλέκεται, για να εισάγει ακόμα πιο αντιδραστικές ρυθμίσεις, σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του. Επιβεβαιώνεται αυτό που έγκαιρα ανέδειξε το ΚΚΕ, ότι η όλη συζήτηση για τις υποκλοπές αξιοποιείται για να προωθηθούν νέα, αντιδραστικά μέτρα με “δημοκρατική νομιμοποίηση” και ενίσχυση του κράτους, των υπηρεσιών παρακολούθησης και καταστολής». 

Η Μ. Κομνηνάκα, υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο:
– «Σφραγίζεται» νομοθετικά το «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων», που αποτελεί διαχρονικό κρατικό δόγμα.
– Προωθείται η αναβάθμιση της ΕΥΠ, μαζί με άλλες υπηρεσίες και μηχανισμούς παρακολούθησης.
– Συνολικά, θωρακίζεται το αστικό επιτελικό κράτος, ενισχύονται οι λειτουργίες του για να επιτελεί ακόμα πιο αποτελεσματικά το έργο της «προάσπισης της εθνικής ασφάλειας». Μίας «ασφάλειας» που, όπως έχει αποδειχθεί, όπως έχουμε ήδη αναδείξει και θα αναδείξουμε και στη συνέχεια, μόνο «ανασφάλεια» και κινδύνους επιφυλάσσει για το λαό μας και τα δικαιώματά του.

Η «εθνική ασφάλεια» είναι τα στρατηγικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης

Η Μ. Κομνηνάκα κατήγγειλε την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που από κοινού κρύβουν την ουσία ότι η «εθνική ασφάλεια», είναι έννοια εχθρική για τον λαό, τα λαϊκά συμφέροντα και δικαιώματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή είναι η «εθνική ασφάλεια» στην οποία όλοι συμφωνείτε: τα στρατηγικά συμφέροντα της άρχουσας τάξης στον σφοδρό διεθνή ανταγωνισμό, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και λυκοφιλίες σας με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ -ΕΕ, η επικίνδυνη εμπλοκή στον πόλεμο, στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και σχεδιασμούς, που φέρνει παζάρεμα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, κινδύνους και θυσίες για τον λαό μας και τους άλλους λαούς.

Αυτή είναι η «εθνική ασφάλεια» και έτσι την εννοείτε όλα τα αστικά κόμματα. Ξέρετε και κρύβετε, ότι αυτή δεν αφορά μόνο τον «εξωτερικό εχθρό», όπως αυτός ορίζεται με βάση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των «συμμάχων» του. Αφορά σταθερά και τον «εχθρό λαό», το λαϊκό κίνημα. Δεν είναι καθόλου ούτε «τυχαίο» ούτε «συγκυριακό», ότι η εθνική ασφάλεια έχει ιστορικά αξιοποιηθεί ως αιχμή του δόρατος ενάντια στο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ακόμα πως με το νομοσχέδιο για τις άρσεις του απορρήτου, θωρακίζεται και ενισχύεται το πλαίσιο της μαζικής κρατικής παρακολούθησης, με βάση τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ, αφού διατηρούνται οι ρυθμίσεις του προηγούμενου νόμου του 1994. Όπως σημείωσε, «με χαρακτηριστικό, ότι, όταν πρόκειται για παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, παραμένει πως δεν υπάρχει αιτιολογία, στην ουσία δεν μπαίνει χρονικό όριο, οι παρακολουθήσεις μπορούν να συνεχίζονται.. «επ’ αόριστον», παραμένει η δυνατότητα για μαζικές/χωρικές άρσεις, δηλαδή με μία διάταξη να παρακολουθείτε ολόκληρες περιοχές! και συγκεντρώνετε όλες τις άρσεις απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας στα «χέρια» της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής (ΔΑΕΕΒ)».

Χαρακτήρισε κοροϊδία την επαναφορά της «δεύτερης υπογραφής» για να νομιμοποιούνται με αυτήν οι απαράδεκτες ρυθμίσεις και μέτρα ενώ σημείωσε πως τελικά διευρύνεται και η παρακολούθηση για λόγους διακρίβωσης εγκλημάτων», προσθέτοντας πλήθος αδικήματα του Ποινικού Κώδικα, που πλέον θα νομιμοποιούν τη λήψη μέτρων παρακολούθησης και επιτήρησης.

Ειδικά για τα «πολιτικά πρόσωπα», σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο επιβεβαιώνεται η δυνατότητα παρακολούθησής τους για λόγους εθνικής ασφάλειας και τελικά αυτή  η «ειδική διαδικασία» για συγκεκριμένα «πολιτικά πρόσωπα» επιβεβαιώνει το διαχρονικό κρατικό δόγμα «ουδείς εξαιρείται».

Ως προς την πολυσυζητημένη ενημέρωση του παρακολουθούμενου, κατήγγειλε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σημειώνοντας πως «αυτή η ενημέρωση θα γίνεται υπό την γνωστή και για χρόνια “δοκιμασμένη” προϋπόθεση ότι «δεν διακυβεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε η άρση» και μετά την πάροδο 3 ετών από την παύση της.

«Και τι θα είναι τελικά αυτή η ενημέρωση, εάν ποτέ γίνεται πράξη; Θα μαθαίνει ο θιγόμενος, ότι παρακολουθήθηκε για χ,ψ χρονικό διάστημα». Όχι γιατί, για ποιους λόγους! Τι άλλο είναι αυτό, εάν δεν είναι ένα φύλλο συκής που κρατάτε σύμφωνα και με τις …”βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές”;» είπε χαρακτηριστικά η Μ. Κομνηνάκα

Ανοιχτή «πίσω πόρτα» για να χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές εταιρείες, τα κατασκοπευτικά λογισμικά

Όσον αφορά τα κατασκοπευτικά λογισμικά και συσκευές και τις ρυθμίσεις της δήθεν απαγόρευσης της εμπορίας και διάθεσής τους, η Μ. Κομνηνάκα υπογράμμισε ότι αυτή η «απαγόρευση», προφανώς δεν αφορά το ίδιο το κράτος, που μπορεί κανονικά να προμηθεύεται και να χρησιμοποιεί λογισμικά και συσκευές ενώ με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τα μέσα αυτά όχι απλά δεν απαγορεύονται, αλλά με τον πλέον επίσημο τρόπο νομιμοποιούνται στα χέρια των κρατικών αρχών και μυστικών υπηρεσιών.

Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, «αφήνετε στην ουσία ανοιχτή την «πίσω πόρτα» για τις ιδιωτικές εταιρείες, να παράγουν και χορηγούν κατασκοπευτικά μέσα με συμβάσεις ανάθεσης – προμηθειών. Και δίνετε τα «κλειδιά» στην ΕΥΠ. Αυτή θα αποφασίζει ποια λογισμικά – συσκευές είναι «απαγορευμένα» και ποια όχι. Έτσι το κράτος θα ανοιγοκλείνει τις “πόρτες” διακίνησης λογισμικών και συσκευών, ανάλογα και με τους ανταγωνισμούς με άλλα κράτη, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και συμμαχίες». 

Καταλήγοντας η Μ. Κομνηνάκα, κατήγγειλε πως με το νομοσχέδιο λαμβάνονται μέτρα ενίσχυσης των λειτουργιών του αστικού επιτελικού κράτους, που μόνο άσχετα δεν είναι με τις σημερινές συνθήκες, που οξύνονται οι ανταγωνισμοί, δυναμώνει η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην αντιπαράθεση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία, το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό μπλοκ συμφερόντων.

Δείτε ακόμα...