Νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία: Η κυβέρνηση θέλει να εμπεδώσει την πολιτική της ατομικής ευθύνης στις φυσικές καταστροφές

Επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας, τοποθετήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο προσανατολίζεται στην καταστολή και στη διαχείριση της καταστροφής και όχι στην πρόληψη γιατί την τελευταία την αντιμετωπίζει ως κόστος, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ. «Γι’ αυτό προσθέτετε την αρχή της αναλογικότητας που αφήνει ανοιχτό τον δρόμο για την εφαρμογή της λογικής κόστους – οφέλους, ενώ διαχέονται οι ευθύνες με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται η πολιτική προστασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου θέλει να θεσμοθετήσει και να παγιώσει την υποστελέχωση των δομών Πολιτικής Προστασίας, να εντείνει την καταστολή του κράτους απέναντι στον λαό και να εμπεδώσει τη λογική της ατομικής ευθύνης και της μετάθεσης των ευθυνών στον ίδιο τον λαό για ζητήματα που αποτελούν αντικειμενικά ευθύνη του κράτους.

Η διάρθρωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως η ενίσχυση της καταστολής δεν αφορά μόνο τις καταστροφές, αλλά και αυτή που συνδέεται άμεσα τόσο με την κατασταλτική λειτουργία του αστικού κράτους όσο και με τον σχεδιασμό του ΝΑΤΟ. Και ο προηγούμενος νόμος, άλλωστε, αυτή τη σύνδεση με το ΝΑΤΟ εξασφάλιζε.

Σημείωσε την ανάγκη της πρόληψης, η οποία σημαίνει κάλυψη των τραγικών ελλείψεων που υπάρχουν στις αρμόδιες υπηρεσίες με έμψυχο προσωπικό, σημαίνει να παίρνεις όλα τα μέτρα για να υπάρχουν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ βιομηχανικών δραστηριοτήτων ώστε να προλαμβάνεται ένα αλυσιδωτό μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα.

Κατήγγειλε ακόμα ότι στο νομοσχέδιο δεν γίνεται λόγος για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, αλλά μόνο για μέτρα ανακούφισης, αποδεικνύοντας την πρόθεση της κυβέρνησης. 

Όσον αφορά τη διάταξη για τη μεταφορά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο υπ. Κλιματικής Κρίσης επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ, αλλά και το αίτημα των εργαζομένων, να αποσυρθεί το συγκεκριμένο άρθρο γιατί στοχεύει στον ασφυκτικό έλεγχο ενός επιστημονικού κέντρου. 

Δείτε ακόμα...