Νόμπελ Ειρήνης στις κουβανικές ιατρικές ταξιαρχίες Henry Reeve

Κουβανοί Γιατροί

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Βραζιλίας-Κούβας εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της στην πρόταση του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης για τις κουβανικές ιατρικές ταξιαρχίες Henry Reeve για τον αλτρουισμό και το ανθρωπιστικό του έργο σε καταστροφές και επιδημίες.

Αποτελούμενο από 65 βουλευτές και 12 γερουσιαστές, το σώμα επικυρώνει σε μια δήλωση που υποστηρίζει μια τέτοια πρωτοβουλία, «σύμφωνα με τις αρχές της αλληλεγγύης που ενώνουν τις δύο χώρες.»

Το κείμενο, υπογεγραμμένο από τον πρόεδρο της ομάδας, βουλευτή Lídice da Mata, περιγράφει το βραβείο Νόμπελ στην κουβανική ιατρική ως δίκαιο και άξιο, «ειδικά για την αναγνώριση της παγκόσμιας ανθρωπιστικής αξίας της, η οποία περιλαμβάνει χώρες μεταξύ των πλουσιότερων στον κόσμο»

Υπενθυμίζεται ότι η ιατρική περίθαλψη που παρέχει η κουβανική δημόσια υγεία σε ανθρώπους και χώρες σε διαφορετικές ηπείρους χρονολογείται από την αρχή του θριάμβου της Επανάστασης το 1959.

Διαβεβαιώνει ότι, κατά τη διάρκεια 55 ετών ιατρικής συνεργασίας, «οι Κουβανοί επαγγελματίες υγείας εργάστηκαν σε 600.000 αποστολές σε 164 χώρες, με τη συμμετοχή περισσότερων από 400.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας»

Αναφέρει, μεταξύ άλλων αποστολών, τον αγώνα κατά του Έμπολα στην Αφρική, της τύφλωσης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και της χολέρα στην Αϊτή.

Εκτός από τη συμμετοχή 26 ταξιαρχιών Henry Reeve στο Πακιστάν, την Ινδονησία, το Μεξικό, τον Ισημερινό, το Περού, τη Χιλή, τη Βενεζουέλα και άλλες χώρες.

Η νομοθετική ομάδα παραπέμπει στη συμμετοχή του νησιού στο πρόγραμμα Más Médicos (ΣΣ |> περισσότεροι γιατροί, που υπεγράφη μεταξύ Βραζιλίας και Κούβας, μέσω της οργάνωσης Υγείας Organización Panamericana de la Salud, με στόχο την εξυπηρέτηση των φτωχότερων ανθρώπων και των περιφερειακών περιοχών.

Επισημαίνει ότι ο ακροδεξιός Πρόεδρος Jair Bolsonaro «έδωσε προτεραιότητα στον τερματισμό του προγράμματος μονομερώς και αυθαίρετα, όπως ακριβώς είναι η φύση του».

Κατά τη διάρκεια πέντε ετών εργασίας, το μανιφέστο επισημαίνει, ότι «περίπου 20 χιλιάδες κουβανοί γιατροί αντιμετώπισαν περισσότερα από 113 εκατομμύρια ασθενείς σε πάνω από 3.600 δήμους της Βραζιλίας. Τουλάχιστον 700 από αυτές τις περιοχές είδαν γιατρό για πρώτη φορά στην ιστορία», αποκαλύπτει.

Η ομάδα καταγγέλλει πώς, αντίθετα προς τη διεθνή ανθρωπιστική αλληλεγγύη του κουβανικού λαού, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της με δεδομένη την πολεμική και επιθετική της πολιτική, εντείνει τον διαβόητο αποκλεισμό εναντίον της Κούβας, που καταγγέλλεται επί 10ετίες από τη διεθνή κοινότητα.

Είναι επομένως «νόμιμο να απονεμηθεί στο Διεθνές Σώμα Ιατρών Ειδικευμένων σε Καταστροφές και Σοβαρές Επιδημίες Henry Reeve το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2021», καταλήγει τελικά το κοινοβουλευτικό σώμα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...