Νότια Αφρική: Περισσότεροι από 70 νεκροί στις ταραχές

Σπίτια εργατών στο προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), Σοβετο, σύμβολο του αγώνα των μαύρων κατά του ρατσισμού
Φώτο Αρχείου / Σπίτια εργατών στο προάστιο του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), Σοβέτο, σύμβολο του αγώνα των μαύρων κατά του ρατσισμού / Πηγή: https://www.flickr.com/photos

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις ταραχές στη Νότια Αφρική, τις χειρότερες που έχουν σημειωθεί εδώ και χρόνια, οι οποίες συνοδεύονται από καταστροφές και λεηλασίες καταστημάτων.

Εμπορικά κέντρα και αποθήκες έχουν λεηλατηθεί ή πυρποληθεί σε πολλές περιοχές, κυρίως στην επαρχία Κουαζούλου Νατάλ, στο λιμάνι Ντούρμπανστον Ινδικό Ωκεανό, στο οικονομικό κέντρο Γιοχάνεσμπουργκ και στην επαρχία Γκαουτένγκ.

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τις δυνάμεις της αστυνομίας στην αντιμετώπιση των ταραχών και μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάνω από 1.200 συλλήψεις.

Ο πρόεδρος Ραμαφόσα συναντήθηκε σήμερα με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων για να συζητήσουν την κατάσταση, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο διευρυμένης ανάπτυξης της εθνοφυλακής.

Οι ταραχές ξέσπασαν μετά τη φυλάκιση του πρώην προέδρου Τζέικομπ Ζούματην περασμένη εβδομάδα, ωστόσο οι πραγματικές αιτίες πρέπει να αναζητηθούν στην εκτεταμένη φτώχεια και τις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στη Νότια Αφρική, 27 χρόνια μετά τέλος του απαρτχάιντ.

Ο μισός πληθυσμός ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ την κατάσταση ήρθε να επιτείνει η πανδημία του κορονοϊού, που εκτίναξε την ήδη υψηλή ανεργία στο ποσοστό ρεκόρ του 32,6%.

(Με πληροφορίες από BBC, Reuters)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...