Νότια Αφρική: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο κοινοβούλιο

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε σήμερα την απαγγελία κατηγοριών για εμπρησμό στον ύποπτο που συνελήφθη για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, Κυριακή, και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο κτίριο του εθνικού κοινοβουλίου στο Κέιπ Τάουν, ενώ οι πυροσβέστες αγωνίζονταν ακόμη σήμερα να σβήσουν τις εναπομείνασες εστίες της φωτιάς.

Η πυρκαγιά ξέσπασε νωρίς χθες το πρωί, γύρω στις 05:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), στο συγκρότημα του κοινοβουλίου.

Η πυρκαγιά προκάλεσε την κατάρρευση, χθες, της οροφής ενός τμήματος του συγκροτήματος που στεγάζει την άνω Βουλή ή Εθνικό Συμβούλιο Επαρχιών (NCOP) και κατέκαψε έναν ολόκληρο όροφο. Ωστόσο δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πρόκληση τραυματισμών από αυτήν.

Ο 49χρονος ύποπτος που συνελήφθη χθες σε σχέση με την πυρκαγιά στο συγκρότημα του κοινοβουλίου θα παρουσιαστεί αύριο, Τρίτη, στην δικαιοσύνη. Διώκεται για «διάρρηξη και εμπρησμό», διευκρίνισε η επίλεκτη ομάδα της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας Hawks.

Για περισσότερες από 24 ώρες, οι πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Ακόμη περίπου είκοσι από αυτούς βρίσκονταν εκεί σήμερα το πρωί, καθώς εξακολουθούσε να υπάρχει φωτιά στα πιο παλιά τμήματα του κτιρίου, όπου υπάρχουν θησαυροί: περίπου 4.000 έργα τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς, μερικά από τα οποία του 17ου αιώνα.

Οι πυροσβέστες προσπαθούν ακόμη να κατασβέσουν «εστίες της φωτιάς στον τέταρτο όροφο της Εθνοσυνέλευσης, που εξακολουθούν να σιγοκαίνε», επισήμανε παράλληλα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...