Νότια Ασία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με αιχμή και τις ελλείψεις στα καύσιμα

αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μπανγκλαντές
Πηγή: twitter

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Μπανγκλαντές, όπου συνεχίζονται σημαντικές ελλείψεις στα καύσιμα, με φόντο τις ευρύτερες αναδιατάξεις που προκαλούν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η στροφή πολλών χωρών σε αγορές (αμερικανικού κυρίως) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), είτε από ευρωπαϊκές χώρες που επιχειρούν να αντισταθμίσουν την πολύ μειωμένη ροή ρωσικού αερίου, είτε από άλλες χώρες (πχ. Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία) που επιδιώκουν να «προλάβουν» την αυξημένη ευρωπαϊκή ζήτηση, οδηγεί σε παραπέρα αύξηση των διεθνών τιμών. Μάλιστα, σε αυτό το έδαφος φουντώνουν παζάρια για επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων, καθώς πολλοί όμιλοι θεωρούν προτιμότερο να ακυρώσουν συμβόλαια και να στείλουν αλλού τις παραγγελίες τους, με υψηλότερες τιμές, ακόμα κι αν πληρώσουν πρόστιμο.

Δημοσιεύματα, όπως στο BBC, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές έχει προσφύγει για νέο δάνειο στο ΔΝΤ, πιεσμένη από τη μεγάλη αύξηση του κόστους προμήθειας καυσίμων. Αναφέρεται επίσης ότι τις τελευταίες βδομάδες οι ελλείψεις σε καύσιμα συνδέονται με διακοπές ρεύματος που φτάνουν ακόμα και 13 ώρες τη μέρα.

Η λαϊκή δυσαρέσκεια για τις ελλείψεις στα καύσιμα και τις συνέπειές τους κυριαρχεί σε διαδηλώσεις και στο Πακιστάν, όπου οι ενδοαστικές διεργασίες «φουντώνουν» εδώ και μήνες, ενώ το ίδιο θέμα ήταν ο καταλύτης των πρόσφατων μεγάλων κινητοποιήσεων και στη Σρι Λάνκα.

Δείτε ακόμα...