Νότια Κορέα και ΗΠΑ ετοιμάζουν κοινά γυμνάσια με πυρηνικά όπλα

Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου B-52
Αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό τύπου B-52

Η ένταση ανεβαίνει για μία ακόμη φορά στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς η Σεούλ και η Ουάσιγκτον συζητούν το ενδεχόμενο διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών γυμνασίων στα οποία θα χρησιμοποιήσουν στοιχεία του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ με στόχο να απαντήσουν στις αυξανόμενες απειλές της Βόρειας Κορέας, όπως δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ-γελ.

«Τα πυρηνικά όπλα ανήκουν στις ΗΠΑ, αλλά η προετοιμασία, η κατανομή πληροφοριών, τα γυμνάσια και η εκπαίδευση πρέπει να γίνονται από κοινού από τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ-γελ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει δεχθεί «μάλλον θετικά» την ιδέα αυτή.

Οι δηλώσεις αυτές του Νοτιοκορεάτη προέδρου έγιναν μία ημέρα αφού ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ζήτησε «να αυξηθεί εκθετικά» το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA. Ο Κιμ ανακοίνωσε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα θα αναπτύξει νέους βαλλιστικούς, διηπειρωτικούς πυραύλους (ICBM) για να αντιμετωπίσει την εχθρότητα των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

Υπό την προεδρία του Γιουν η Νότια Κορέα αύξησε τα κοινά στρατιωτικά της γυμνάσια με τις ΗΠΑ, τα οποία είχαν μειωθεί στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 ή είχαν διακοπεί υπό τον προκάτοχό του, καθώς διεξάγονταν συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...