Μετά τη κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουνγκ Σουκ-γιολ καταγράφτηκαν οι πρώτες λαϊκές αντιδράσεις έξω από το κοινοβούλιο της χώρας.
Ουσιαστικά η «αντιπολίτευση» και το «Δημοκρατικό Κόμμα» που έχει τη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάλεσε ους «νομοθέτες» και τον κόσμο να πάνε στο κτήριο ώστε να ακυρώσουν τον στρατιωτικό νόμο, και δυνάμεις καταστολής έχουν αποκλείσει το κτήριο.
Οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας και επιχείρησαν να εμποδίσουν τους βουλευτές να μπουν στο κτίριο, αποχώρησαν λίγη ώρα αφού η Εθνοσυνέλευση, ομόφωνα, ψήφισε υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου.
Παρόντες ήταν 190 βουλευτές (από τους συνολικά 300) και όλοι τους «τάχθηκαν υπέρ της πρότασης άρσης του στρατιωτικού νόμου, η οποία κατά συνέπεια εγκρίθηκε» ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ.
Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε αμέσως ότι ο στρατός θα τηρήσει τον στρατιωτικό νόμο μέχρι να τον άρει ο πρόεδρος της χώρας.
Είναι η πρώτη φορά που τίθεται σε ισχύ στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα από τη δεκαετία του 1980.
«Αδιαφορώντας για τα μέσα επιβίωσης του λαού, το αντιπολιτευόμενο κόμμα παρέλυσε την κυβέρνηση ( ) για να προστατεύσει τον ηγέτη του από δικαστικές διώξεις», ανέφερε στο διάγγελμά του ο Γιουν Σουκ Γέολ.
Στην ανακοίνωσή του, ο αρχηγός του στρατού Παρκ Αν-σου ανέφερε ότι απαγορεύονται στο εξής όλες οι πολιτικές δραστηριότητες και τα μέσα ενημέρωσης τίθενται υπό την εποπτεία της κυβέρνησης.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λι Τζάε-μιουνγκ, χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τον λαό να συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι σε επικοινωνία με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Η εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε: «Τι έχουν αποφασίσει η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία για αυτό; Θα επιβληθούν κυρώσεις στη Σεούλ; Η Νότια Κορέα θα είναι πιο τυχερή από τη Γεωργία;».
Να σημειωθεί ότι οι τρεις αυτές χώρες επέβαλαν χτες κυρώσεις στη Γεωργία για «νοθεία» στις εκλογές.