Νότια Κορέα: Θα αποστείλει αντιπροσωπεία στο Ιράν

Η Νότια Κορέα αναφέρει ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στο Ιράν “το συντομότερο δυνατόν” για να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση ενός πετρελαιοφόρου που κατασχέθηκε από τους Ιρανικούς Φρουρούς της Επανάστασης τη Δευτέρα.

Το Ιράν αναφέρει ότι το πλοίο παραβίασε τους κανόνες ρύπανσης, τους οποίους οι χειριστές του αρνούνται.

Εν τω μεταξύ, ένα πολεμικό πλοίο της Νότιας Κορέας με μονάδα κατά της πειρατείας έχει μετακινηθεί κοντά στο Στενό του Ορμούζ.

Το περιστατικό συμβαίνει εν μέσω εντάσεων για ιρανικά κεφάλαια που παγώνονται στις τράπεζες της Νότιας Κορέας λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ.

“Μια αποστολή … θα σταλεί στο Ιράν το συντομότερο δυνατόν για να προσπαθήσει να επιλύσει το ζήτημα μέσω διμερών διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τσόι Γιουγκ-Σαμ σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι μια επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί στο Ιράν από τον υπουργό Εξωτερικών Choi Jong-kun να συνεχίσει νωρίς την επόμενη εβδομάδα.

Το MT Hankuk Chemi έχει πλήρωμα 20 ατόμων που περιλαμβάνει υπηκόους από την Ινδονησία, τη Μιανμάρ, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Kang Kyung-wha αρνήθηκε να κάνει εικασίες σχετικά με αναφορές ότι το Ιράν κατέσχεσε το πλοίο για να προσπαθήσει να πιέσει τη Σεούλ να ξεκλειδώσει περιουσιακά στοιχεία του Ιράν.

“Πρέπει πρώτα να επαληθεύσουμε τα γεγονότα και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια του πληρώματός μας”, είπε στους δημοσιογράφους. «Κάνουμε διπλωματικές προσπάθειες για πρόωρη απελευθέρωση».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...