Νοτιοανατολική Μεσόγειος: Εντείνονται τα παζάρια με μοχλό και τη Λιβύη

Εξέδρα άντλησης φυσικού αερίου - πετρελαίου της ENI στα ανοιχτά της Λιβύης, Ανατολική Μεσόγειος
Φώτο Αρχείου / Εξέδρα άντλησης φυσικού αερίου – πετρελαίου της ENI στα ανοιχτά της Λιβύης, Ανατολική Μεσόγειος

Διάβημα στον Ελληνα πρέσβη στην Τρίπολη, Νικόλαο Γαριλίδη, για τις έρευνες που πραγματοποιεί η «ExxonMobil» στα ανοιχτά της Κρήτης, επέδωσε η «διεθνώς αναγνωρισμένη» κυβέρνηση της Λιβύης, που εδρεύει στην Τρίπολη και είναι γνωστό ότι συνεργάζεται στενά με την τουρκική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το διάβημα επιδόθηκε την περασμένη βδομάδα. Θυμίζουμε ότι σε αντίστοιχη διαμαρτυρία η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίτ Ντμπεϊμπά έχει προχωρήσει και παλιότερα, επικαλούμενη το παράνομο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο και το πώς αυτό «καθορίζει» τα όρια ΑΟΖ στην περιοχή.

Στο μεταξύ, το διάβημα έρχεται με φόντο και τα παζάρια της ΕΕ με τη Λιβύη με άξονα και τα ζητήματα της Ενέργειας, όπως επιβεβαιώνει πρόσφατη συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες, ανάμεσα στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και αντιπροσωπεία της «διεθνώς αναγνωρισμένης» κυβέρνησης της Λιβύης με τον επικεφαλής της, Αμπντελχαμίτ Ντμπεϊμπά, όπου συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία και την αντιμετώπιση της «παράνομης μετανάστευσης».

Η συνάντηση – σύμφωνα με τη «Libya Herald» – έγινε την Τετάρτη 15 Μάη, για να εξεταστεί η πρόοδος που έχει γίνει ειδικά σε αυτούς τους δύο τομείς, με τον Ντμπεϊμπά να τονίζει την ανάγκη ενίσχυσής της, ειδικά στον τομέα «της εναλλακτικής Ενέργειας, λόγω της σημασίας του τόσο για τη Λιβύη όσο και για την Ευρωπαϊκή Ενωση». Από τη μεριά της, η ντερ Λάιεν «χαιρέτισε την πρόοδο», που – φέρεται να – έκανε η Τρίπολη ειδικά στον τομέα της «παράτυπης μετανάστευσης» και στη συνεργασία Λιβύης – ΕΕ, αναγγέλλοντας μάλιστα και σχετική «Διεθνή Διάσκεψη για την Παράνομη Μετανάστευση και την Ασφάλεια των Συνόρων», που θα γίνει στη Λιβύη στα μέσα Ιούλη. Για την Ενέργεια, η ντερ Λάιεν στάθηκε ειδικά στην πρόοδο που έχει η συνεργασία μεταξύ Λιβύης και Μάλτας – Ιταλίας. Σημειωτέον, από 15 έως 21 Μάη έγινε στην Τρίπολη Διεθνής Εκθεση με τη συμμετοχή εκατοντάδων ξένων εταιρειών, στο πλαίσιο της οποίας μάλιστα υπογράφτηκαν μια σειρά από οικονομικές συνεργασίες, όπως αυτές για την Ενέργεια που «έκλεισαν» ανάμεσα στο λιβυκό υπουργείο Βιομηχανίας και Ορυκτών και το ιταλικό υπουργείο Εταιρειών και Βιομηχανίας.

Δείτε ακόμα...