Νοτιοκορεατικά όπλα στην Ουκρανία μέσω των ΗΠΑ

Αμείωτη συνεχίζεται η ροή όπλων από τις ΗΠΑ και τις άλλες ΝΑΤΟικές χώρες προς την Ουκρανία. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Σεούλ για την αγορά ποσότητας οβίδων του πυροβολικού προκειμένου να καλυφθούν εν μέρει οι ανάγκες του πυροβολικού της Ουκρανίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θέλει να αγοράσει οβίδες 155 χιλιοστών για να σταλούν στην Ουκρανία.

Εξήγησε πως η χρηματοδότηση που έχει εγκριθεί ήδη από το Κογκρέσο καλύπτει το κόστος, ενώ σημείωσε πως δεν είναι σαφές το εάν τα πυρομαχικά θα σταλούν στην ουκρανική επικράτεια από το αμερικανικό έδαφος ή όχι.

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, πάντως, επέμεινε πως η θέση του, που είναι να μη χορηγεί θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δεν έχει αλλάξει, προσθέτοντας πως οι συνομιλίες διεξάγονται «με προϋπόθεση πως οι ΗΠΑ θα είναι ο χρήστης» των πυρομαχικών.

Εξάλλου, ένας Ιάπωνας, που μαχόταν στο πλευρό στρατιωτικών της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας, σκοτώθηκε αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Τόκιο, πρόκειται για το πρώτο θύμα αυτού του πολέμου από την Ιαπωνία.

Ο νεαρός, περίπου είκοσι ετών, σκοτώθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια μάχης, εξήγησε στον Τύπο ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο.

Δείτε ακόμα...