Ο αγωγός EASTMED δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες αλλά τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων

Τα σχέδια του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED
Τα σχέδια του αγωγού φυσικού αερίου EAST MED

Αποκαλυπτική ήταν η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Τρίτη, αφού για ακόμη μια φορά φανερώθηκε η ουσιαστική σύμπλευση των δυνάμεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που όλοι μαζί συμφώνησαν και ψήφισαν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του αγωγού EASTMED, που αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στη Βόρεια Ευρώπη.

Αποδείχτηκε ακόμα μια φορά η στρατηγική σύμπλευσή τους, αφού ομονοούν στα κύρια, όπως είναι στην προκειμένη περίπτωση η προώθηση των καπιταλιστικών σχεδίων και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στην περιοχή, καθώς και η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας που εγκυμονεί νέους κινδύνους για τον λαό, στα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Επιχειρώντας μάλιστα να κρύψουν την ουσιαστική συμφωνία τους, μετέφεραν την όποια αντιπαράθεσή τους στα επιμέρους, όπως για παράδειγμα στη χάραξη του αγωγού, ή στις επιπτώσεις για τη χελώνα Καρέτα – Καρέτα, αφού πριν συμφώνησαν ότι πρόκειται για ένα έργο αναπτυξιακό που δήθεν θα ωφελήσει τον λαό της περιοχής, αποπροσανατολίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα λαϊκά στρώματα!

Κάλεσμα στον λαό να συγκρουστεί με τη στρατηγική του κεφαλαίου

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Κελάρης, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταψηφίζοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τόνισε ανάμεσα σε άλλα για αυτό το έργο για τα κέρδη του κεφαλαίου: «Το έργο δεν γίνεται για να καλύψει λαϊκές ανάγκες, να έχει ρεύμα φθηνό ο λαός, να έχει Ενέργεια, καύσιμα, φυσικό αέριο κ.λπ. η λαϊκή οικογένεια, να έχει ενεργειακή επάρκεια η χώρα. Δεν γίνεται για την αξιοποίηση των πλούσιων ενεργειακών πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, ούτε θα αξιοποιηθεί το μεταφερόμενο αέριο στις περιοχές όπου θα διέλθει ο αγωγός.

Γίνεται για να μεταφέρονται πιο εύκολα και γρήγορα τεράστιες ποσότητες Ενέργειας από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή στη Βόρεια Ευρώπη, με μεγάλους κερδισμένους τα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας.

Πανηγυρίζει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση για τις έρευνες φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Οπως πανηγύριζε πριν κάποια χρόνια ο κ. Τατούλης, λέγοντάς μας ότι η Πελοπόννησος θα γίνει Κατάρ και οι Πελοποννήσιοι πετρελαιάδες!

Τα ίδια μας λέγατε πριν 30 χρόνια που ξεκίνησε η απελευθέρωση των αγορών και της αγοράς Ενέργειας, ότι θα πέσουν οι τιμές στο ρεύμα, στα καύσιμα και άλλα τέτοια.

Τα ίδια μας λέγατε πριν 8 χρόνια, όταν εδώ στο Περιφερειακό γνωμοδοτούσατε όλοι μαζί θετικά για την αναβάθμιση σε 400.000 volt της Γραμμής Μεταφοράς Ενέργειας από τη Μεγαλόπολη στην Κόρινθο και την κατασκευή δυο άλλων από Μεγαλόπολη σε Πάτρα και Μεγαλόπολη – Μολάοι, για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, για να μεταφέρεται το ρεύμα που παράγεται από τα τεράστια αιολικά και φωτοβολταϊκά συγκροτήματα που στήνουν στην Πελοπόννησο μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι.

Η ζωή όμως σας διαψεύδει καθημερινά. Σε τι ωφέλησε άραγε όλος αυτός ο σχεδιασμός τον λαό που σήμερα είναι αντιμέτωπος με την ενεργειακή φτώχεια και το πανάκριβο ρεύμα; Δεν γνωρίζετε ότι οι τιμές στην Ενέργεια καθορίζονται από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και όλα τα υπόλοιπα που έχετε συμφωνήσει και όλοι μαζί τόσα χρόνια υλοποιείτε;

Στην ουσία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φτιάχνετε με λεφτά του λαού τις υποδομές (δίκτυα και αγωγούς μεταφοράς Ενέργειας), μοιράζετε οικόπεδα στις πολυεθνικές και μάλιστα για ένα κομμάτι ψωμί, λειτουργώντας σαν ατζέντηδες των πολυεθνικών».

Και πρόσθεσε: «Ο δικός σας ο σχεδιασμός, των δυνάμεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνείτε στη στρατηγική, μετατρέπει τη χώρα σε μαγνήτη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, σε μαγνήτη αμφισβήτησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Φαίνεται ξεκάθαρα και πόσο εύθραυστες είναι αυτές οι συμφωνίες και οι σχεδιασμοί. Σας υπενθυμίζουμε ότι το έργο πάγωσε τον περασμένο Γενάρη, καθώς οι Αμερικανοί ήραν την υποστήριξή τους, όπως είχε γίνει γνωστό με κοινό υπηρεσιακό έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το έγγραφο έκανε λόγο για υπέρογκο κόστος και εξέφραζε περιβαλλοντικές ανησυχίες και ζητήματα ασφαλείας, κάνοντας αναφορά στο γεγονός ότι το σχέδιο αποτελεί “εστία εντάσεων στην περιοχή”!

Με αυτές τις θέσεις καταψηφίζουμε, καλώντας ταυτόχρονα τον λαό να συγκρουστεί με αυτή την πολιτική και τους πραγματικούς υπεύθυνους για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας για την κάλυψη των αναγκών του και όχι για την αύξηση του καπιταλιστικού κέρδους».

Δείτε ακόμα...