Ο αγώνας για την υγεία των νέων στρατευμένων δεν παίρνει αναβολή!

Τελετές Ορκωμοσίας Νεοσύλλεκτων Οπλιτών Θητείας της 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ 06-07/08/2020
Τελετές Ορκωμοσίας Νεοσύλλεκτων Οπλιτών Θητείας της 2020 Δ΄ ΕΣΣΟ 06-07/08/2020 / Πηγή: ΓΕΣ

Τα Κέντρα Εκπαίδευσης και τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) μετατρέπονται σε κέντρα διασποράς του κορονοϊού με ακέραιη την ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Άμυνας!

Από την πρώτη μέρα που παρουσιάστηκε η 2020 ΣΤ’ ΕΣΣΟ στο Στρατό Ξηράς, καταφθάνουν δεκάδες καταγγελίες νεοσυλλέκτων για την κατάσταση που επικρατεί στα στρατόπεδά τους όσον αφορά τη διάγνωση κρουσμάτων και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που ακολουθούνται.

Εκατοντάδες είναι τα κρούσματα (με εξέχον παράδειγμα τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα με τριψήφιο αριθμό) και αμέτρητες οι περιπτώσεις αδυναμίας των στρατοπέδων να πάρουν έστω και στοιχειώδη μέτρα (αποφυγή συγχρωτισμού, παροχή επαρκούς ποσότητας ειδών ατομικής προστασίας). Ιδιαίτερα στα μεγάλα Κέντρα Εκπαίδευσης (ΚΕΠΒ, ΚΕΕΔ, ΚΕΥΠ) όπου και βρίσκονται εκατοντάδες νεοσύλλεκτοι, η κατάσταση “χτυπάει κόκκινο”. Ενδεικτικά, στο ΚΕΠΒ έχουν βρεθεί (μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο) 7 κρούσματα σε νεοσύλλεκτους οι οποίοι αρχικά στρατωνίστηκαν με όλους τους υπόλοιπους αφού βρέθηκαν αρνητικοί στο πρώτο rapid test. Για μια ολόκληρη βδομάδα δεν είχε γίνει επαναληπτικό τεστ στους υπόλοιπους φαντάρους και προσωπικό, λόγω “έλλειψης”. Στο ΚΕΕΔ πάνω από 160 φαντάροι (κρούσματα και μη) είναι σε καραντίνα μετά την εμφάνιση κρουσμάτων στις διμοιρίες τους. Ταυτόχρονα, επικρατεί μεγάλος συνωστισμός σε θαλάμους και εστιατόρια και το μόνο που προτείνεται στους φαντάρους είναι να φορούν τη μάσκα και στον ύπνο(!) τους μπας και γλιτώσουν… Σε πολλά στρατόπεδα δεν υπάρχει καν γιατρός!

Από στρατιωτική τελετή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών - Τρίκαλα
Φώτο Αρχείου / Από στρατιωτική τελετή της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών – Τρίκαλα / Πηγή: Eurokinissi

Την ίδια στιγμή, το ΓΕΕΘΑ -εναρμονισμένο πλήρως με την κυβερνητική γραμμή- διαρρέει ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα” και αρκεί απλώς η τήρηση των μέτρων από τους ίδιους φαντάρους….

Οι νεοσύλλεκτοι μέχρι πριν δύο βδομάδες ήταν πολίτες και άκουγαν την κυβέρνηση να τους καθυβρίζει και να τους ρίχνει την ευθύνη για την διασπορά του ιού. Κυκλοφορούσαν στα ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο δρομολόγια των ΜΜΜ. Άκουγαν το αφεντικό τους στη δουλειά να αποκρύπτει κρούσματα. Πλήρωναν ολόκληρα ημερομίσθια για να κάνουν το τεστ και να προστατεύσουν τις οικογένειές τους. Έβαλαν το χακί αλλά δεν άλλαξε τίποτα. Τα “εδώ είναι στρατός”, “ξέχνα την έξω ζωή” που ακούνε, ισχύουν μόνο για να εμποδίσουν την αγωνιστική διεκδίκηση. Γιατί όσον αφορά τις συνθήκες, η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη με έξω.

Τεστ κορονοϊού σε νεοσύλλεκτους της σειράς του Σεπτέμβρη 2020
Φώτο Αρχείου / Τεστ κορονοϊού σε νεοσύλλεκτους της σειράς του Σεπτέμβρη 2020 / πηγή: Eurokinissi

Επομένως γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη της διεκδίκησης, της οργάνωσης. Η κυβέρνηση και τα υπουργεία δεν θέλουν να αναμετρηθούν με τον ιό. Δεν θέλουν να προστατεύσουν την υγεία του λαού. Γιατί κοστίζει. Άρα, με παρακάλια και αναμονή “μπας και φτιάξει λίγο η κατάσταση” δεν γίνεται δουλειά. Μία λύση υπάρχει: να ακουστούν παντού τα αιτήματα προστασίας της υγείας. Να βγαίνουν από κάθε στόμα στρατευμένου -και ιδιαίτερα της νέας σειράς- τα αιτήματα για:

  • Άμεσα τεστ σε όλους τους στρατιώτες και τα στελέχη. Επαναλαμβανόμενα τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανού κρούσματος.
  • Απομόνωση κάθε ύποπτου περιστατικού,  άμεσα σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
  • Αποσυμφόρηση των θαλάμων και των κοινόχρηστων χώρων. Αξιοποίηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και επίταξη κατάλληλων οικημάτων (πχ ξενοδοχείων) όπου χρειάζεται.
  • Δωρεάν παροχή σε όλους επαρκούς ποσότητας υγειονομικού υλικού και αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής παντού με απολυμάνσεις από εξειδικευμένα συνεργεία.
  • Κανένα στρατόπεδο χωρίς γιατρό.

Οι φαντάροι πρέπει και έχουν δικαίωμα να αιτούνται συνεχώς όλα τα παραπάνω, να μην αφήνουν την υγεία τους στο έλεος αυτής της πολιτικής η οποία δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πολίτες και ενστόλους. Να οργανώσουν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας σε ένα Λόχο, σε ένα Τάγμα. Μέσω αυτών, να  συμβάλουν με την άμεση ενημέρωση στις Διοικήσεις των μονάδων και την έμπρακτη βοήθεια στις απαραίτητες ενέργειες, για τη διασφάλιση της υγείας της δικής τους και του μόνιμου προσωπικού.

212ο Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας Ξάνθης
Φώτο Αρχείου / 212ο Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας Ξάνθης

Δεν είναι χαμένη υπόθεση αυτές οι διεκδικήσεις! Οι νεοσύλλεκτοι του ΚΕΠΒ κατάφεραν με την επιμονή τους να προμηθευτεί η μονάδα τον απαραίτητο αριθμό τεστ και επιτέλους να ελεγχθούν όλοι. Η συζήτηση των προβλημάτων μεταξύ των φαντάρων και η άμεση κατάδειξή τους στις διοικήσεις έχουν πολλές φορές παίξει καταλυτικό ρόλο στην καλυτέρευση των συνθηκών μέσα στα στρατόπεδα. Οι συνεχείς παρεμβάσεις του ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή, όπως ήταν οι προτάσεις του Κόμματος για αυξημένα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια της κατάταξης της ΣΤ ΕΣΣΟ, αποτελούν στήριγμα για τους στρατευμένους.

Φαντάρε, ο αγώνας για την υγεία σου και τα δικαιώματά σου δεν μπορεί να πάρει αναβολή! Διεκδίκησε, απαίτησε, με τη φωνή που έχει το καλυμμένο σου στόμα και με τη δύναμη που έχετε οι χιλιάδες νέοι που ξεκινήσατε τη θητείας σας αυτές τις μέρες. Καλή αρχή, με αγώνα και υγεία!

Νίκος Αξυπολιτίδης-Καραγιάννης

Δείτε ακόμα...