Ο Χριστόφορος Κολόμβος, ο Edward Colston, ο βασιλιάς Λεοπόλδος Β΄ και ο Τρούμαν

Άγαλμα Τρούμαν στην Αθήνα

Με αφορμή τις εν ψυχρώ δολοφονίες των δύο Αφροαμερικανών από Αμερικανούς αστυνομικούς για ασήμαντες αφορμές, που έλαβαν χώρα σε Πολιτείες των ΗΠΑ το τελευταίο χρονικό διάστημα ξέσπασαν μεγάλες διαδηλώσεις από τις αντιδράσεις των ανθρώπων που είδαν αυτό το άδικο των δύο φόνων, είτε από τα τηλεοπτικά μέσα, ή μέσω διαδικτύου ή το έζησαν.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πάρα πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ αλλά πήραν μεγάλες διαστάσεις και σε ευρωπαϊκές χώρες. Η αγανάκτηση των διαδηλωτών ήταν τέτοια, που σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν τραυματισμοί τόσο αστυνομικών, όσο και διαδηλωτών, αυτοκίνητα κάηκαν, καταστήματα καταστράφηκαν. Ο θυμός τόσο του αμερικανικού λαού όσο και των Ευρωπαίων ήταν μεγάλος και δικαιολογημένος, διότι τέτοια περιστατικά έχουν δει στο παρελθόν να λαβαίνουν χώρα στις ΗΠΑ σε μία χώρα στην καρδιά του ιμπεριαλισμού που γεννά το έγκλημα και τη βία κατά των αδυνάτων, όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό αυτής, βρίσκεται δε η βία στο αποκορύφωμά της και είναι νομιμοποιημένη και επιδοτούμενη.

Αποτελέσματα των ταραχών εκτός από τους τραυματισμούς, τις φωτιές και τις φθορές ήταν και η αποκαθήλωση και οι αποκεφαλισμοί των αγαλμάτων του Χριστόφορου Κολόμβου από τους οργισμένους διαδηλωτές στη Βιρτζίνια, στη Βοστώνη και τος Λος Αντζελες. Επίσης, αποκαθήλωση αγαλμάτων αποικιοκρατών έγιναν από Ευρωπαίους διαδηλωτές στο Μπρίστολ της Αγγλίας του Edward Colston, δουλέμπορου της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, ενώ στο Βέλγιο αποκαθήλωσαν το άγαλμα του βασιλιά Λεοπόλδου του Β΄που αιματοκύλησε το Κονγκό.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως οι φονιάδες των λαών Αμερικάνοι εκτός του ότι αιματοκυλούν τους άλλους αδύναμους λαούς, χαράζοντας νέα σύνορα, βομβαρδίζουν πόλεις και χωριά, δημιουργούν πρόσφυγες και άλλα δεινά και τώρα τελευταία με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού δεν δίστασαν να αρπάξουν τη βοήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού που προοριζόταν για άλλες χώρες και να το μεταφέρουν στην πατρίδα τους, δολοφονώντας για άλλη μια φορά τον άνθρωπο και δεν διστάζουν να αιματοκυλούν ακόμη και την πατρίδα τους.

Βέβαια, απ΄ό, τι είδαμε στα ρεπορτάζ κατά την διάρκεια των βίαιων διαδηλώσεων και καθώς οι διαδηλωτές γκρέμιζαν τα αγάλματα, πολλοί αστυνομικοί τάσσονταν στο πλευρό των διαδηλωτών με διάφορες συμβολικές κινήσεις, ενώ κατά την άφιξη στην Αθήνα του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαϊκ Πομπέο στις 5-10-2019, προκειμένου να επικυρωθεί η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ και κατά την αντιιμπεριαλιστική πορεία διαμαρτυρίας προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία κάποιοι διαδηλωτές πέταξαν κόκκινο χρώμα στο άγαλμα του Τρούμαν και αμέσως τα ΜΑΤ έριξαν χημικά προς τους διαδηλωτές και άρχισαν συμπλοκές. Ο φονιάς Τρούμαν έχει συνδεθεί με τη ρίψη ατομικών βομβών στις πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, αφανίζοντας χιλιάδες αμάχους ανθρώπους, με την παγκόσμια εκστρατεία κατά των κομμουνιστών, τον πόλεμο της Κορέας, την ίδρυση του ΝΑΤΟ, τη ρίψη εμπρηστικών βομβών ΝΑΠΑΛΜ το 1949 στο Βίτσι και τον Γράμμο, προκειμένου να κάμψουν την αντίσταση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας κατά του μοναρχοφασισμού.

Πόσο, λοιπόν, ήταν ευαίσθητη η Κυβέρνηση της ΝΔ στην προκειμένη περίπτωση, αλλά και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε με λίγο χρώμα που έπεσε στο άγαλμα του Τρούμαν, (που ευθύνεται για το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων), αμέσως να πέσουν και τα χημικά από την Αστυνομία, να εκδηλωθεί ανείπωτη βία κατά των διαδηλωτών και να ακολουθήσουν συμπλοκές στους δρόμους, σε αντιδιαστολή με τις ΗΠΑ, το Βέλγιο, αλλά και την Αγγλία, όπου οι διαδηλωτές κατέστρεψαν, αποκεφάλισαν και αποκαθήλωσαν αγάλματα, που ήταν για χρόνια πολλά εθνικά σύμβολα και οι Αστυνομίες, δεν επέδειξαν ανάλογη βία.

Εδώ, λοιπόν, οι ευαισθησίες είναι μεγαλύτερες από τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες πάντα διαφυλάττουν το άγαλμα του δολοφόνου Τρούμαν με υπέρογκες αστυνομικές δυνάμεις σε κάθε διαδήλωση που περνάει από εκεί, δημιουργώντας πανικό και τρομοκρατία.

Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς σκηνές απρόκλητης βίας εκ μέρους των Αστυνομικών (φύλαξη αγάλματος Τρούμαν) των οποίων ο ρόλος πρέπει να είναι η προστασία των πολιτών από οποιονδήποτε κίνδυνο κατά της ζωής, σωματικής ακεραιότητας και προσωπικότητάς τους και να μην επιδεικνύουν τη βία καταχρώμενοι την εξουσία τους που πολλές φορές ξεπερνάει κάθε όριο και μάλιστα στην Αμερική τείνει να λάβει τη μορφή επιδημίας που αντί για προστάτες των πολιτών, έχουν μετατραπεί σε δολοφόνους, εκμεταλλευόμενοι τη δύναμή τους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους αστυνομικούς που θυσιάζουν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ακολουθώντας και βοηθώντας το λαό.

Το βέβαιο είναι ότι ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Οι λαοί πρέπει να το καταλάβουν αυτό και να τον πολεμάνε με αγώνες κάθε στιγμή, και όταν έρθει η ώρα καμία Αστυνομία δεν θα τον σώσει.

Ο ιμπεριαλισμός είναι ένα θηρίο που θα δικαστεί και θα καταδικαστεί με μάρτυρες την πείνα, τη δυστυχία, την αδικία, τους πολέμους, τα εγκλήματα, την ταξική πάλη, τη βία και άλλα δεινά, που δημιουργεί, αλλά και με τους αγώνες των λαών για ειρήνη, ελευθερία και καλύτερες μέρες.

Δημήτρης Θωμάκος
Αστυνομικός Υποδιευθυντής ε. α.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...