Ο Covid-19 δε θα μας σβήσει αλλά θα μας αλλάξει ως είδος

Το alt.gr συνεχίζει να δέχεται θετικά μηνύματα για την έναρξη λειτουργίας του. Ταυτόχρονα αναγνώστες του site παίρνουν το θάρρος να μας στείλουν τη δική τους γνώμη και ματιά στην επικαιρότητα. Το alt.gr δημοσιεύει παρακάτω κείμενο που μας έστειλε αναγνώστρια από την Θεσσαλονίκη.

Παρακολουθώ το site σας από την πρώτη μέρα της έναρξής του ανελλιπώς και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια διότι θεωρώ ότι  η άμεση,έγκαιρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση,σας χαρακτηρίζει απόλυτα. Πήρα το θάρρος να σας στείλω κι εγώ κάποιες σκέψεις μου που έγραψα  σχετικά με τις δύσκολες ώρες που διανύουμε και θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας και με τους αναγνώστες σας αν εσείς το θεωρήσετε σκόπιμο.
Σας ευχαριστώ πολύ!
Καλή δύναμη σε όλους. 


Ο Covid-19  δεν θα μας σβήσει αλλά θα μας αλλάξει ως είδος.

Το έτος 2020 θα το θυμόμαστε ως σημείο αναφοράς της ανθρώπινης ιστορίας. Όχι μόνο επειδή πολλοί θα πεθάνουν, αλλά επειδή η πανδημία Covid-19 μας προσφέρει μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας.

Πριν από αυτή τη σειρά των γεγονότων, η δική μας η γενιά ήταν η γενιά που μαζί με δισεκατομμύρια άλλους, νεότερους από μας,  είχε αποφύγει μια μεγάλη παγκόσμια κρίση.

Σε αντίθεση με τους γονείς και τους παππούδες μας, δεν αντιμετωπίσαμε την τραγωδία της ζωής μέσα από δύο Παγκόσμιους Πολέμους  και αποφύγαμε έναν  πυρηνικό πόλεμο στη διάρκεια.

Τώρα, η τύχη μας έχει τελειώσει.

Με την πανδημία του Covid-19 να χτυπάει σε ολόκληρη την υδρόγειο , είναι εύκολο να κοιτάς με δυσπιστία τον αυξανόμενο αριθμό των θανάτων. Αλλά η πανδημία είναι εδώ, και θα γίνει χειρότερη πριν βελτιωθεί. Πόσο χειρότερο εξαρτάται από όλους μας.

Εκεί έρχονται τα καλά νέα.

Οι πόλεμοι αναγκάζουν τους πολίτες ενός έθνους να απαντήσουν ως ένα. Όταν οι πολίτες  μιας χώρας υποβάλλονται σε επίθεση, κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό.

Τώρα αντιμετωπίζουμε έναν παγκόσμιο εχθρό, ο οποίος δεν προσδιορίζει τους στόχους του με θρησκευτικές, φυλετικές, γένους ή πολιτικές επιλογές. Ένας ιός δεν ενδιαφέρεται για χάρτες και σύνορα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είμαστε όλοι δυνητικοί <οικοδεσπότες» του, ανεξάρτητα από το ποιοι είμαστε ή πού ζούμε. Κάτω από το κρύο φακό της φυσικής επιλογής, το δράμα της ζωής ξεδιπλώνεται χωρίς ηθική κρίση και όλα καταλήγουν τελικά στη ζωή και την αναπαραγωγή.

Η διαστροφή της πανδημίας είναι ότι οι προσβεβλημένοι ξενιστές διαδίδουν την ασθένεια επιταχύνοντας την κατάρρευση μελών του δικού τους είδους. Μόλις μολυνθούμε, μπορούμε να σκοτώσουμε όσους άθελά τους διασχίζουν τα μονοπάτια μας, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας και των φίλων μας.

Ο Covid-19 θα μας αλλάξει ως είδος. Πρέπει να ανταποκριθούμε όχι μόνο ως έθνη που αγωνίζονται εναντίον ενός εχθρού, αλλά ως είδος που αγωνίζεται για επιβίωση. Ο ιός δεν θα μας σβήσει. Αλλά θα προκαλέσει άφθονο πόνο και απώλειες, αποσταθεροποιώντας τις παγκόσμιες αγορές και μετατρέποντας την καθημερινότητά μας σε ένα σουρεαλιστικό όνειρο. Η αδυναμία μας και η συνύπαρξή μας εκτίθενται πλέον ανοικτά.

Η φύση δεν νοιάζεται για την αλαζονεία μας. Ένας μικροσκοπικός οργανισμός μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τις αξίες μας, τις διαφορές μας, τις επιλογές μας, καθώς απομονωνόμαστε στα σπίτια μας με τα στενότερα μέλη της οικογένειας μας και σκεφτόμαστε τι θα ακολουθήσει. Μπορούμε να δοκιμάσουμε το άγχος μας, να φανταστούμε τι θα συμβεί εάν χάσουμε τη σύνδεση στο διαδίκτυο ή αν εξαντλήσουμε τα τρόφιμα και τους πόρους μας ή ακόμα χειρότερα αν κολλήσουμε τον ιό.

Θα ήταν ανόητο να μην αγκαλιάσουμε το κεντρικό μήνυμα της δυσκολίας μας! Ότι πρέπει να  ενωθούμε σε μια γροθιά για να επιβιώσουμε, ότι είμαστε εύθραυστοι παρά την ικανότητά μας να δημιουργούμε και να καταστρέφουμε ότι τις  φυλετικές διακρίσεις που έχουν καθορίσει τις ηθικές μας επιλογές κατά τις προηγούμενες χιλιετίες πρέπει να τις παραμερίσουμε για το δικό μας καλό.

Εισερχόμαστε στην εποχή της φυλετικής παράκαμψης, της εποχής που το είδος μας θα αρχίσει να λειτουργεί ως ένα, ως ανθρώπινη κυψέλη, που εργάζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη ως μέλος μιας ζωντανής κοινότητας ειδών και όχι ως καταστρεπτικό παράσιτο.

Μια φυλή που αγκαλιάζει την ποικιλομορφία και το κοινό καλό. Μπορούμε ήδη να δούμε τα σημάδια μιας αφύπνισης. Στην Ιταλία, μια χώρα που καταστράφηκε από την απώλεια, οι άνθρωποι τραγουδούν μαζί από τα μπαλκόνια τους, γιορτάζοντας τη ζωή και την κοινότητα.

Το Διαδίκτυο βοηθάει, ακόμα και όταν απομακρυνόμαστε ο ένας από τον άλλον κοινωνικά. Τα παιδιά μας θα χάσουν το σχολείο, τους φίλους και τους δασκάλους τους. Θα χάσουμε το χώρο εργασίας μας, τη νυχτερινή ζωή, τα μακρινά μέλη της οικογένειας, να βρισκόμαστε με φίλους.

Η παγκόσμια συν-εξάρτηση μας είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας και για τη σταθερότητα της κοινωνίας, συναισθηματικά και πρακτικά.  

Πού θα ήμασταν χωρίς τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης μας και εκείνους που προμηθεύουν τα σπίτια μας με ενέργεια και θερμότητα που κρατούν τα ράφια των σούπερ μάρκετ γεμάτα και τους δρόμους ασφαλείς;

Πρέπει να σκεφτόμαστε συλλογικά ως μια ανθρώπινη κυψέλη, όπου ο καθένας μας διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο.

Τα πρώτα βήματα είναι απλά: να είμαστε ταπεινοί απέναντι σε αυτό που δεν γνωρίζουμε, να σεβόμαστε τη φύση και τις δυνάμεις της και να συνεργαστούμε για να διαφυλάξουμε όχι μόνο τη ζωή μας και εκείνες των αγαπημένων μας, αλλά και τη ζωή όλων μας στην κυψέλη, νέοι και ηλικιωμένοι, γιορτάζοντας το δώρο της ύπαρξης μας πάνω σε αυτόν τον πλανήτη.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...