Ο Δ. Κουτσούμπας στο Απαλό Έβρου: Να αποζημιωθούν 100% για τις καταστροφές οι πλημμυροπαθείς

Με ανοιχτές ακόμα τις πληγές τους από την πλημμύρα που πριν ένα τρίμηνο περίπου έπληξε το Απαλό οι κάτοικοί του, η Επιτροπή των Πλημμυροπαθών, υποδέχτηκαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και την αντιπροσωπεία του Κόμματος στην οποία συμμετείχε και ο Σ. Δευτεραίος, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης. Όλοι μαζί μετά τη συνάντηση επισκέφτηκαν το σημείο όπου έχασε τη ζωή του ο πυροσβέστης που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά που συσσωρεύονται στο σημείο και δεν βρίσκουν διέξοδο.

Στη συνάντηση στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού εξέφρασαν την αγωνία τους για την αποκατάσταση των ζημιών, για τα αναγκαία έργα αποτροπής ενός νέου πλημμυρικού επεισοδίου, αλλά και για τις αποζημιώσεις που εκκρεμούν και αποτελούν αντικείμενο ενός άθλιου παζαριού, με τους αρμόδιους φορείς να παζαρεύουν πόσα θα κόψουν και να βρίσκουν αστείες δικαιολογίες περικοπής των αποζημιώσεων όπως π.χ. την απόσταση των κατεστραμμένων λεβητοστασίων από το κυρίως σπίτι, που αν είναι πάνω από τρία μέτρα δεν αποζημιώνονται!

Ο Αν. Αλεξίου, διευθυντής του σχολείου και εφημέριος του χωριού, εξέφρασε την αγωνία τους για την επόμενη φορά που ένα έντονο καιρικό φαινόμενο χτυπήσει πάλι την περιοχή. «Θα έχουμε κι άλλο νεκρό; Τα παιδιά που ίσως είναι στο σχολείο ή μετακινούνται από ή προς το σχολείο θα είμαστε σε θέση να τα περιφρουρήσουμε και να τα σώσουμε; Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο. Θέλουμε τη βοήθειά σας, χαίρομαι που έγινε Ερώτηση στη Βουλή, αλλά θέλουμε να δούμε κάτι να γίνεται, γιατί από τότε το μόνο που χαιρόμαστε είναι ότι έχουν στεγνώσει τα νερά, μόνο αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι για την καταστροφή φταίνε όσοι έκαναν έργα και όσοι τους έδωσαν άδειες δίχως να έχουν εξασφαλίσει μελέτες για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων, για να μην κλείνουν οι δρόμοι του νερού, ενώ κατέληξε αναφερόμενος στην αποφασιστικότητα των κατοίκων να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ο Ι. Τάκας, κοινοτικός σύμβουλος, τόνισε ότι οι κάτοικοι θέλουν άμεσα λύση αφού με την πρώτη βροχή καταστρέφονται περιουσίες, την τελευταία φορά θρήνησαν μια ανθρώπινη ζωή και κανείς δεν ξέρει τι επιφυλάσσει το μέλλον.

Ο Δ. Κουτσούμπας απ’ την πλευρά του σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένο για τα πολιτικά κόμματα να βρίσκονται κοντά στα προβλήματα και να παλεύουν για την επίλυσή τους μαζί με τον λαό χωρίς μεγάλα λόγια. Όπως είπε ,το ΚΚΕ είναι στην αντιπολίτευση με 15 βουλευτές στους 300 που σημαίνει ότι μια σειρά παρεμβάσεις του εάν η πλειοψηφία της Βουλής δεν θέλει, τις απορρίπτει. Ωστόσο, θέλει να συντηρήσει το ζήτημα στην επικαιρότητα, γιατί «η πείρα λέει πως όταν περνάει η καταστροφή, μετά, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας ξεχνιέται και το αποσιωπούν και στηρίζονται στο ότι ο κόσμος θα ξεχάσει και θα τους δώσει άφεση αμαρτιών για τις επόμενες εκλογές».

Για να το κάνει αυτό δεσμεύτηκε πως θα προβεί σε όποιες ενέργειες χρειάζονται μέσα και έξω από τη Βουλή, στους δρόμους του αγώνα. Στην κατεύθυνση να δοθεί αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, παρότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί επικαλούμενη ότι δεν έχει λεφτά. Λεφτά έχει, το ζήτημα είναι τι επιλογές κάνεις, σημείωσε, προσθέτοντας πως τα 32 δισ. που θα έρθουν από το «Ταμείο Ανάκαμψης» αντί να πάνε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η Υγεία, τα αντιπλημμυρικά έργα, θα τα δώσει στον επιχειρηματία που θα κάνει πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή ανεμογεννήτριες και ΑΠΕ, μια ανάπτυξη που και πάλι ο λαός θα πληρώνει ακριβό ρεύμα και πράσινους φόρους! Σημείωσε ακόμα ότι η ίδια η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμα τέτοια έργα διότι δεν έχουν μεγάλη κερδοφορία για τους επιχειρηματίες! «Να τα αναλάβει το κράτος, κρατικό σχέδιο για να σώσεις τον κόσμο και να μη θρηνούμε νεκρούς και καταστροφές», υπογράμμισε.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι με την πίεση, με την προβολή του ζητήματος, πατώντας στον φόβο που έχουν ότι θα χάσουν ψήφους στις εκλογές, με βάση αυτό μπορεί να γίνουν ορισμένα πράγματα για να υπάρξει κάποια ανακούφιση. «Όταν συμβαίνει το κακό να υπάρχουν αποζημιώσεις, αλλά κυρίως τι θα γίνει αύριο για να μην ξαναγίνει και δεύτερη και τρίτη φορά το κακό, γιατί η κατάσταση στο περιβάλλον χειροτερεύει κι αν δεν πάρεις μέτρα για να σώσεις τον άνθρωπο, την περιουσία του, ε τότε πού πάμε; Αυτό είναι το πρόβλημα», σημείωσε και πρόσθεσε καταλήγοντας: «Κυρίως εσείς πρέπει να κινηθείτε σε συμμαχία με άλλους φορείς της πόλης, των εργαζομένων, γιατί άλλη φορά μπορεί να πνιγεί μια άλλη περιοχή, άρα έχουν χρέος να συμπαρασταθούν σε αυτό τον αγώνα».


Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...