Ο Δ. Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του σωματείου μουσικών Ζακύνθου στο alt.gr

Η ιστοσελίδα ALT.GR συνάντησε τον Διονύση Παρασκευόπουλο, πρόεδρο του σωματείου μουσικών στην Ζάκυνθο, παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του ζήτησε να παρουσιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μουσικοί καθώς και τα αιτήματά τους.

Καλησπέρα,

Είμαι ο πρόεδρος του νεοσύστατου σωματείου μουσικών στη Ζάκυνθο, παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με 45 μέλη μέχρι τώρα ενώ στη Ζάκυνθο επαγγελματίες μουσικοί είναι περίπου 70.

Καταφέραμε να συγκροτηθούμε σε σωματείο μέσα στην περίοδο της πανδημίας και της καραντίνας, με τη βοήθεια και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου.

Είμαστε οι μουσικοί που σας διασκεδάζουμε, που ενώνουμε τον κόσμο με την μουσική μας, είμαστε αυτοί που εργαζόμαστε κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Είμαστε εργαζόμενοι με ένσημα όπως όλοι οι εργαζόμενοι αλλά ασχολούμαστε με τη τέχνη μας. Διεκδικούμε μαζί με το Εργατικό Κέντρο και τα άλλα σωματεία του νησιού καλύτερους όρους στην εργασία μας.

Ο κλάδος είναι ο πρώτος που χτυπήθηκε από την πανδημία, ιδιαίτερα στη Ζάκυνθο που η δουλειά μας εξαρτάται από τον τουρισμό,  είμαστε σε μια κατάσταση ανασφάλειας και αβεβαιότητας που ακόμα και αν έρθουν τουρίστες ο κλάδος είναι αβέβαιο αν θα δουλέψει και πόσοι από εμάς θα εργαστούν γιατί και οι συναυλίες αλλά τα γλέντια και οι μουσικές βραδιές είναι πολύ δύσκολες και σύνθετες στην περίοδο της πανδημίας.

Γι αυτό το λόγο άμεσα με την συγκρότηση του σωματείου μας πραγματοποιήσαμε μέσα σε ένα μήνα Μουσική διαμαρτυρία 21 Μαΐου στο Παλιό Εργατικό για ζητήματα του κλάδου μας και συμμετείχαμε στις 10 Ιουνίου στην συγκέντρωση του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στην πλατεία Σολωμού και για να συμπαρασταθούμε στους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού που υποφέρουν αλλά και για να προβάλουμε τα αιτήματα του κλάδου μας που στη Ζάκυνθο συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης πραγματοποιήσαμε συναυλία στην οποία καταφέραμε να συμμετέχουν ενεργά 17 μουσικοί, ενώ πολλοί συμμετείχαν γενικά στη διαδήλωση

Τα αιτήματα που έχουμε είναι

  • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
  • Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
  • Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020.Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.
  • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
  • Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
  • Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.

Δείτε ακόμα...