Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας καταγγέλλει την έλλειψη συνεργασίας του Ιράν

Το Συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας υιοθέτησε σήμερα στη Βιέννη νέα απόφαση ανακαλώντας στην τάξη το Ιράν για την έλλειψη συνεργασίας του, ανακοίνωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές. Το κείμενο που κατέθεσαν οι ΗΠΑ και η λεγόμενη ομάδα Ε3 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) ενέκριναν τα 26 από τα 35 μέλη του Συμβουλίου, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες. Μόνο η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν κατά, ενώ πέντε χώρες απείχαν. Δύο χώρες ήταν απούσες.

Σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, το Συμβούλιο «εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία» απέναντι στο πρόβλημα αυτό που μένει ανεπίλυτο λόγω μιας «ανεπαρκούς συνεργασίας του Ιράν».

Το Συμβούλιο «κρίνει καίριο και επείγον» η Τεχεράνη να παράσχει αμέσως «εξηγήσεις» για την παρουσία σωματιδίων ουρανίου, καθώς και «την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις και στο υλικό», για να «επιτραπεί η συλλογή δειγμάτων», αναφέρεται.

Έχοντας συμβολική σημασία σε αυτό το στάδιο, η απόφαση μπορεί να είναι το προοίμιο για μια παραπομπή της διαφοράς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλει κυρώσεις. Μια επιλογή που ανέφερε ενώπιον του Συμβουλίου η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λόρα Χολγκέιτ.

Το Ιράν κατήγγειλε την Τρίτη την απόφαση, εκτιμώντας ότι η Τεχεράνη «έχει απαντήσει σε όλους τους ισχυρισμούς του ΔΟΑΕ», και αμφισβήτησε «τη χρησιμότητα» της επίσκεψης μιας αντιπροσωπείας του ΔΟΑΕ (ΙΑΕΑ), η οποία αρχικά είχε προβλεφθεί να γίνει έως το τέλος του Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...