Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας θα μεταβεί στο Ιράν επιδιώκοντας πρόοδο στη συνεργασία

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο επικεφαλής του θα ταξιδέψει στο Ιράν το Σάββατο για «συναντήσεις υψηλού επιπέδου», καθώς διπλωμάτες αναφέρουν ότι ο Ραφαέλ Γκρόσι θέλει να ωθήσει την Τεχεράνη να συνεργαστεί με την έρευνα σε σχέση με τα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που εντοπίστηκαν σε τρεις αδήλωτες τοποθεσίες.

Το Ιράν είχε ήδη κληθεί «να επανέλθει στην τάξη» κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του ΔΟΑΕ, τον Νοέμβριο του 2022, καθώς είχε κατηγορηθεί για έλλειψη συνεργασίας σε σχέση με τα εντοπισμένα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου, και ψήφισμα του 35μελούς συμβουλίου των κυβερνητών του ΔΟΑΕ καλούσε το Ιράν να συνεργαστεί επειγόντως με την έρευνα.

Η συνεργασία αυτή δεν υλοποιήθηκε και ο Γκρόσι ελπίζει ότι μια συνάντηση με τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί θα βοηθήσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση με σκοπό να αρθεί το αδιέξοδο, σύμφωνα με διπλωμάτες.

«Ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι θα ταξιδέψει στην Τεχεράνη για συναντήσεις υψηλού επιπέδου», έγραψε ο ΔΟΑΕ στο Twitter επιβεβαιώνοντας μια πρώτη επίσκεψη που ανακοινώθηκε από το Ιράν. «Ο γενικός διευθυντής θα δώσει συνέντευξη Τύπου μόλις επιστρέψει στη Βιέννη το Σάββατο, αργά το απόγευμα».

Νωρίτερα σήμερα, η Γαλλία κατήγγειλε την «πολύ ανησυχητική πορεία» της ιρανικής πολιτικής για τα πυρηνικά μετά την έκθεση του ΔΟΑΕνέργειας που κάνει λόγο για σωματίδια ουρανίου εμπλουτισμένου σε ποσοστό άνω του 80%.

«Η έκθεση αυτή παραπέμπει σε μια πολύ ανησυχητική πορεία του Ιράν που δεν έχει καμιά δικαιολογία», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ, μιλώντας για μια “άνευ προηγουμένου και εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...