Ο εθνικισμός στα στρατόπεδα, η κυβέρνηση και ο πραγματικός εχθρός

«Θέλουν να βρίσκονται στη χώρα μας για να τη μουσουλμανοποιήσουν»«στόχο έχουν να βιάσουν τα παιδιά και τις οικογένειές μας». Αυτόν τον εθνικιστικό και ρατσιστικό οχετό ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξεστόμισε, απευθυνόμενους στους στρατιώτες, στέλεχος μονάδας της Λέσβου στα τέλη του περασμένου Φλεβάρη. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματικό, «πρέπει να έχουμε απέναντί μας» αυτούς που θαλασσοπνίγονται για να γλιτώσουν από τους πολέμους που γίνονται στις πατρίδες τους. Σαν να μην έφτανε αυτό, μια βδομάδα αργότερα στην ίδια μονάδα ακούστηκε το σύνθημα: «Ηταν ένα καράβι, ένα αρματαγωγό, από τον Βόλο σάλπαρε να σπείρει πανικό. Πάει παραλία, στη Μικρά Ασία, να σπείρει φλόγες και φωτιά σε όλη την Τουρκία». Τα απαράδεκτα αυτά γεγονότα καταγγέλθηκαν από τους φαντάρους της μονάδας και καταδικάστηκαν από συναδέλφους τους σε πολλά στρατόπεδα της χώρας, από σειρά μαζικών φορέων και αναδείχθηκαν από το ΚΚΕ στη Βουλή με σχετική Ερώτηση προς την κυβέρνηση. Η δημοσίευση του περιστατικού και το κύμα καταδίκης που ακολούθησε, ανάγκασαν την κυβέρνηση να δηλώσει – μέσω της απάντησης που έδωσε στην Ερώτηση του ΚΚΕ – τη διεξαγωγή έρευνας και την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στους υπευθύνους. Εχει σημασία να τονιστούν κάποια ζητήματα με αφορμή το περιστατικό και τα επακόλουθά του.

Θα είχαμε αυτή την αντίδραση από την κυβέρνηση αν το γεγονός δεν δημοσιοποιούταν; Αν δεν αντιδρούσαν πρώτα οι παρόντες φαντάροι; Αν δεν δεχόντουσαν τη στήριξη των συναδέλφων τους από άλλες μονάδες; Αν δεν έκανε παρέμβαση το Εργατικό Κέντρο Λέσβου; Εχουμε βάσιμες ενδείξεις να απαντήσουμε «όχι». Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι τέτοια φαινόμενα είναι αρκετά συχνά στα ελληνικά στρατόπεδα. Ομως, μόνο όταν οι φαντάροι δεν τα αφήνουν «να πέσουν κάτω», αναγκάζονται οι κυβερνώντες να τα «μαζέψουν». Αποδεικνύεται η δυνατότητα των στρατευμένων νέων να ασκήσουν πίεση προς τους υπευθύνους και αυτή να έχει κάποια αποτελέσματα. Ιδιαίτερα όταν δέχονται στήριξη στα αιτήματά τους από άλλους φαντάρους, από φορείς του λαϊκού κινήματος. Σ’ αυτήν τη διεκδίκηση δίνει και παραπάνω στήριξη η δράση του ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή.

Είναι σημαντικό επίσης να αποκαλυφθεί η υποκρισία της κυβέρνησης. Στην απάντησή του ο υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «το εν λόγω γεγονός αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό». Μόνο στο διάστημα που μεσολάβησε από το περιστατικό στη Λέσβο μέχρι την απάντηση του υπουργού, καταγγέλθηκαν και άλλες ανάλογες περιπτώσεις, με πιο χαρακτηριστική αυτή του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτών στον Πόρο, όταν και δόθηκε παράγγελμα για εκφώνηση ενός ακόμη εθνικιστικού συνθήματος. Ταυτόχρονα, η πειθαρχική δίωξη στο στέλεχος έγινε μόνο στη βάση της αναφώνησης «μη προβλεπόμενου συνθήματος», όπως αποκαλύφθηκε από μεταγενέστερη απάντηση που έδωσε το υπουργείο σε Ερώτηση του κόμματος του Βελόπουλου. Ο οποίος μάλλον θίχτηκε από την αντίδραση των φορέων του λαϊκού κινήματος και έτρεξε να υπερασπιστεί το φασιστοειδές στέλεχος. Επομένως, δεν υπάρχει καμία αυταπάτη για τις δήθεν προθέσεις της κυβέρνησης να εξαλείψει τον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τους θύλακες της φασιστικής ιδεολογίας από τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Άλλωστε, τέτοιοι θύλακες μόνο βολικοί είναι για μια κυβέρνηση που ακολουθεί κατά γράμμα την πορεία όλων των προκατόχων της στην ακόμα μεγαλύτερη και επιθετικότερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Από τη μία, εθνικιστικές φωνές με στόχο – λένε – να ανυψωθεί το εθνικό φρόνημα σε μια περίοδο έντονων ανταγωνισμών των αστικών τάξεων των δύο χωρών. Από την άλλη, σχεδιασμοί για συνδιαχείριση στο Αιγαίο, συνεκπαιδεύσεις με το στρατό της Τουρκίας κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε σχηματισμούς υπό τουρκική διοίκηση στο πλαίσιο των φονικών αποστολών των ΝΑΤΟικών. Οπως αναφέρεται στο 2ο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο: «Για την αξιοποίηση εκείνων ή των άλλων σχεδιασμών οι αστικές πολιτικές δυνάμεις αξιοποιούν το “δηλητήριο” του εθνικισμού, των θρησκευτικών – πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων ή τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, επιδιώκοντας να χειραγωγήσουν τους λαούς σε διάφορους σχεδιασμούς, ξένους προς τα λαϊκά συμφέροντα». Και παρακάτω: «Οι σχέσεις των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, αναλόγως των καταστάσεων, διακρίνονται από τις επιδιώξεις συνεργασίας και του ανταγωνισμού». Τέτοια εργαλεία, όπως τον εθνικισμό, χρησιμοποιούν χρόνια τώρα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις για να επιτύχουν τον βασικό στόχο της ελληνικής αστικής τάξης, τη γεωπολιτική της αναβάθμιση στην περιοχή. Αυτή η αρχή (η οποία ισχύει και για την τουρκική αστική τάξη) διέπει και τις σχέσεις με την Τουρκία. Γι’ αυτό και καμία αστική κυβέρνηση δεν διέκοψε την ανατροφοδότηση του εθνικιστικού δηλητηρίου στο στράτευμα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο στρατευμένος γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για τις επιδιώξεις των αστών, γι’ αυτό καλείται να φωνάξει εθνικιστικά και αλυτρωτικά συνθήματα. Το ίδιο πράττει και η αστική τάξη της Τουρκίας. Οι λαοί των δύο χωρών δεν έχουν τίποτα να επωφεληθούν από τις επιδιώξεις των αστικών τάξεων. Αντίθετα, έχουν πολλά να κερδίσουν από την ανάπτυξη της φιλίας, της διεθνιστικής αλληλεγγύης και την εργατική εξουσία, με τους λαούς των δύο χωρών να κάνουν κουμάντο στις χώρες τους.

Αντί επιλόγου: Η δικαιολογία «δεν τα εννοούμε όλα αυτά, αλλά τα λέμε γιατί έτσι είναι ο στρατός», που ακούγεται από διάφορα στελέχη και κάποιους φαντάρους, δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή από κανέναν. Αυτά τα συνθήματα δηλητηριάζουν το μυαλό και την καρδιά των νέων ανθρώπων. Οι στρατευμένοι πρέπει να κρατούν ψηλά το κεφάλι διεκδικώντας τα δικαιώματά τους και παλεύοντας μαζί με τον λαό, για αποδέσμευση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το κλείσιμο όλων των βάσεων. Αυτά αποτελούν μέρος της πάλης για την υποστήριξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και των λαϊκών συμφερόντων και όχι τα σάπια συνθήματα του εθνικισμού και του ρατσισμού.

Νίκος ΑΞΥΠΟΛΙΤΙΔΗΣ – ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δείτε ακόμα...