Ο Φινλανδός πρόεδρος αμφιβάλει για την εύρεση λύσης με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Από τη συνέντευξη τύπου της πρωθυπουργού και του προέδρου της Φινλανδίας

Συνεχίζονται τα παζάρια για να «καμφθούν» οι «ενστάσεις» της Τουρκίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε είπε χθες Τρίτη πως διατηρεί τις αμφιβολίες του για το κατά πόσον η διένεξη με την Τουρκία όσον αφορά το αίτημα της χώρας του και της Σουηδίας για την εισδοχή τους στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού θα έχει επιλυθεί προτού διεξαχθεί η σύνοδος κορυφής του NATO στη Μαδρίτη την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ρομπέρτα Μετσόλα, ο κ. Νιινίστε σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει ακόμη μεταβάλει τη θέση της, αποτελεί πρόοδο το ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.

Το Σαββατοκύριακο έγιναν στις Βρυξέλλες νέες επαφές, με συμμετοχή Σουηδών και Φινλανδών διπλωματών. Από την Τουρκία συμμετείχε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ιμπρ. Καλίν, που επανέλαβε πως η επικείμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν διαμορφώνει κάποια προθεσμία. Μεταξύ άλλων ο Καλίν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία ασφαλείας και ότι οι χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν επακριβώς τα κεκτημένα του ΝΑΤΟ και να ικανοποιήσουν τις ανησυχίες ασφαλείας των κρατών – μελών.

Ο δε γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε ξανά «θεμιτές» τις «ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία» που έχει η Τουρκία, ενώ ανακοινώθηκε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Χτες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, συζητώντας μαζί της και για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, υποδεχόμενος στο Παρίσι τον Γ. Στόλτενμπεργκ, είπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και επιχειρηματολόγησε για τη σημασία Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν σε αυτό.

Σουηδία και Φινλανδία υπέβαλαν αιτήματα ένταξης στη συμμαχία στα μέσα του Μαΐου. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που εμποδίζει την έναρξη της διαδικασίας εισδοχής των δύο σκανδιναβικών κρατών. Η Άγκυρα επικαλείται το ότι Στοκχόλμη και Ελσίνκι υποστηρίζουν, όπως το βλέπει, «τρομοκρατικές οργανώσεις», ιδίως το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Η σύνοδος του NATO ξεκινά στην πρωτεύουσα της Ισπανίας την Τετάρτη 29η Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...