Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στη συνάντηση των ΥΠΕΞ της G7 για το Αφγανιστάν

Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Σε διαδικτυακή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) μαζί με την Τουρκία, το Κατάρ και την Ευρωπαϊκή Ένωση τη Δευτέρα (30 Αυγούστου 2021), ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η εκκένωση περισσότερων από 100.000 ανθρώπων από το Αφγανιστάν ήταν μια ιστορική επιχείρηση που εκτελέστηκε υπό ακραίες πιέσεις. Ευχαριστώντας τους Συμμάχους και το Κατάρ για τις προσπάθειές τους, ο κ. Stoltenberg σημείωσε το ρόλο του ΝΑΤΟ στο συντονισμό των εκκενώσεων και της λειτουργίας των αεροδρομίων της Καμπούλ και τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση για όσους συνεργάστηκαν με το ΝΑΤΟ και για εκείνους που κινδυνεύουν που βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν.

Κοιτώντας μπροστά, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα αντιτρομοκρατικά οφέλη στο Αφγανιστάν. Υπενθύμισε ότι η αποστολή του ΝΑΤΟ ήταν πάντα να διασφαλίζει ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για διεθνείς τρομοκράτες. Σημείωσε ότι η Αλ Κάιντα έχει υποβαθμιστεί και δεν έχει πραγματοποιηθεί τρομοκρατική επίθεση εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν από την 11η Σεπτεμβρίου. Αναγνωρίζοντας ότι η τρομοκρατική απειλή θα μπορούσε να επανεμφανιστεί, ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησε με τους υπουργούς ότι οι Ταλιμπάν πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την τρομοκρατία, προσθέτοντας ότι οι Σύμμαχοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να συνεχίσουν να πολεμούν τρομοκρατικές ομάδες.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε μια ακόμη επίσημη παρουσία του, μιλάει με τη  γλώσσα των ΗΠΑ. Καμία αναφορά στην καταστροφική παρουσία των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ στο Αφγανιστάν επί 20χρόνια, καμία αναφορά στην άρον άρον εκκένωση, που αφήνει πίσω της και άλλα θύματα.

Κάνει πως δε γνωρίζει πως η δράση γεννά αντίδραση, πως ό,τι συμβαίνει τώρα στο Αφγανιστάν είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτερου ιμπεριαλιστικού σχεδίου, που πλέον δεν υφίσταται, καθώς η δυναμική των πραγμάτων και τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα στρέφονται αλλού.

Υπό την απειλή της τρομοκρατίας, που εξέθρεψαν το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ζητεί ετοιμότητα από τις χώρες για την αντιμετώπισή της. Όμως, δεν λέει κουβέντα για τις στρατιές προσφύγων, που εγκαταλείπουν τη γη τους. Δε λέει το παραμικρό για όσα άφησαν πίσω.

Οι λαοί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ. Να τελειώνουμε με αυτή τη λυκοσυμμαχία. Όχι άλλοι πόλεμοι, όχι άλλη προσφυγιά. Οι λαοί να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Γιατί αυτό τρέμουν. Την τεράστια θέληση των λαών να οικοδομήσουν σε περιβάλλον ασφάλειας και ειρήνης, χωρίς «προστάτες» και «εγγυητές».

Γιάννης Αγγέλου, Σχης (ΜΧ) εα, MBA, Ms’c

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...