Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προτείνει ταυτόχρονα την εξαγωγή ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών

Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ)
Φώτο Αρχείου / Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) / Πηγή: UN

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πιστεύει ότι οι εξαγωγές ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών στην παγκόσμια αγορά πρέπει να ξεκινήσουν ταυτόχρονα, δήλωσε στο TASS ο εκπρόσωπός του Στέφαν Ντουζάρικ.

«Ο Γενικός Γραμματέας, στις προσπάθειές του να φέρει περισσότερα τρόφιμα στις παγκόσμιες αγορές, πρότεινε μια συμφωνία πακέτο που θα περιλαμβάνει τη Ρωσία και την Ουκρανία ταυτόχρονα», είπε ο εκπρόσωπος.

Σε συνέντευξη στον εθνικό τηλεοπτικό σταθμό της Λευκορωσίας που μεταδόθηκε την Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ προσπαθούσε να συμφωνήσει πρώτα για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών. O γενικός γραμματέας προσπαθεί να λύσει το ζήτημα της μεταφοράς σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις καθημερινές ανακοινώσεις της Ρωσίας για ανθρωπιστικούς διαδρόμους για το σκοπό αυτό.

Η κατάσταση στην Ουκρανία και οι κυρώσεις μεγάλης κλίμακας, που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ στη Ρωσία, προκάλεσαν διακοπή των αποστολών σιτηρών, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης σε πολλά κράτη. Από την αρχή του έτους οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού αυξήθηκαν σημαντικά. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 21ης ​​Μαΐου, σημειώθηκε ότι τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού θα διαρκέσουν μόνο για 10 εβδομάδες και η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι στο παρελθόν κατά τα έτη 2007-2008.

Η επισιτιστική κρίση ξέσπασε πολύ πριν από την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία, δήλωσε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η κρίση προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19, ενώ η παρούσα κατάσταση επιδείνωσε το πρόβλημα. Ο βασικός λόγος για τις τελευταίες διακοπές του εφοδιασμού τροφίμων είναι οι κυρώσεις της Δύσης, σύμφωνα με τον Λαβρόφ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...