Ο Καραγκιόζης και ο Τέως (Ισχύς μου η αγάπη του λαού)

Αντιγράφουμε από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα»: «Το απόγευμα της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου 1991 έξι νταλίκες φορτωμένες με εννέα κοντέινερ βάρους 32 τόνων έφυγαν από το Τατόι για το λιμάνι του Πειραιά. Η κινητή περιουσία της τέως βασιλικής οικογενείας φορτώθηκε στο πλοίο που περίμενε με τις μηχανές αναμμένες και φυγαδεύτηκε στην Αγγλία».Το 1992 ο Σταύρος Ξαρχάκος σε συνεργασία με μία σειρά σημαντικούς στιχουργούς και ερμηνευτές κυκλοφορεί το δίσκο «Ακούσατε – Ακούσατε».

Στο δίσκο περιλαμβάνονται διασκευές, μεταξύ των οποίων και ορισμένες πιο «πειραγμένες», που σχολίαζαν την τότε επικαιρότητα. Μία από αυτές τις διασκευές είναι και το τραγούδι «Ο Καραγκιόζης και ο Τέως (Ισχύς μου η αγάπη του λαού)», σε στίχους του Νίκου Γκάτσου. Η μουσική είναι δανεισμένη από το «Της αμύνης τα παιδιά» από τον δίσκο «Ρεμπέτικο», επίσης σε μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου.

Στη συγκεκριμένη διασκευή περιλαμβάνονται και ορισμένοι γλαφυροί στίχοι για τον Κωνσταντίνο Γλίξμπουργκ – αυτός άλλωστε είναι και «ο Τέως» του τίτλου του τραγουδιού. Όπως μας ενημερώνουν οι στίχοι του, «όταν ξέμεινε από φράγκα/Σήκωσε όλο το Τατόι/Να πουλάει και να τρώει» σε αντίθεση με τον Καραγκιοζή, που όπως μας τραγουδάει φοβάται «μόνο κάθε πολιτσμάνο / Μη με γραπώσει στην κουτσουκέλα επάνω»…

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...