Ο κατάπτυστος νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη θα ακυρωθεί στην πράξη

Στιγμιότυπο απ' το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη
Στιγμιότυπο απ’ το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στο νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη / Πηγή: Eurokinisi

Του Κογιώνη Γιάννη, Προέδρου του Φοιτητικού Συλλόγου Μαθηματικού Πάτρας

Η πανδημία καλπάζει και απειλεί τη ζωή του λαού και της νεολαίας γιατί η κυβέρνηση τη διαχειρίζεται με γνώμονα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτές τις συνθήκες και με τα πανεπιστήμια να είναι σχεδόν ένα χρόνο κλειστά για τους φοιτητές, η κυβέρνηση επιλέγει να ψηφίσει τον κατάπτυστο νόμο που προσθέτει νέα εμπόδια στις σπουδές μας. Συγκεκριμένα ο νόμος εισάγει ελάχιστη βάση εισαγωγής, διαγραφές φοιτητών και πανεπιστημιακή αστυνομία.

Όλα αυτά μάλιστα η κυβέρνηση τα ντύνει με τον μανδύα της «αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης». Φυσικά τα νέα μέτρα δεν έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση των σπουδών των φοιτητών. Αυτό όμως που όντως έρχεται να αναβαθμίσει αυτό το νομοσχέδιο είναι η εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων μέσα στο πανεπιστήμιο. Αυτή την «αναβάθμιση» επιχειρούν όλες οι κυβερνήσεις. Η μία μετά την άλλη, με τους νόμους τους, ακολουθούν αυτή την πολιτική, με βάση και τις κατευθύνεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής αποτελεί η καταστολή. Για αυτό φέρνουν την πανεπιστημιακή αστυνομία. Θέλουν με την καταστολή να ξεμπερδεύουν από κάθε οργανωμένη φωνή διεκδίκησης και αγώνα, ώστε οι σχεδιασμοί τους που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας, να μη βρίσκουν εμπόδια. Αυτό θα πει «άσυλο στα επιχειρηματικά συμφέροντα»!

Όλο το τελευταίο διάστημα, οι φοιτητές βγαίνουμε στο δρόμο προστατεύοντας παράλληλα την υγεία μας. Υπάρχει αγανάκτηση για την κατάσταση που ζούμε αλλά και για το νέο νομοσχέδιο. Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές. Δεν μπορούμε να γίνουμε ολοκληρωμένοι επιστήμονες μέσα από την τηλεκπαίδευση. Χρειάζεται τώρα να αναβαθμιστούν οι σπουδές μας από τη σκοπιά των αναγκών μας και όχι από τη σκοπιά της αναβάθμισης που «πλασάρει» η κυβέρνηση.

Για εμάς πραγματική αναβάθμιση είναι να θωρακιστούν υγειονομικά τα ιδρύματά μας ώστε να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις σπουδές μας. Αναβάθμιση είναι να μπορούμε να σπουδάζουμε δωρεάν, ολοκληρωμένα και ανεμπόδιστα πάνω στο αντικείμενο που έχουμε επιλέξει. Αναβάθμιση είναι το πτυχίο να μας παρέχει όλη την απαραίτητη γνώση για το επάγγελμα, να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά πάνω στο αντικείμενο.

Οι δικές μας ανάγκες είναι που πρέπει να βγουν στο προσκήνιο, κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης που μας ετοιμάζει πανεπιστήμιο χειρότερο ακόμα και από αυτό που αφήσαμε πριν την πανδημία!

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ώστε ακόμη περισσότεροι φοιτητές να «ακουμπήσουν» στον Φοιτητικό τους Σύλλογο, να βρεθούν σε θέσεις μάχης το επόμενο διάστημα για να είμαστε ακόμα περισσότεροι αυτοί που διεκδικούμε να ζούμε και να σπουδάζουμε έτσι όπως έχουμε ανάγκη σήμερα, βάζοντας στο στόχαστρο τις πολιτικές αυτών που μας τα στερούν. Ο κατάπτυστος νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση της νέας γενιάς και θα ακυρωθεί στην πράξη!

Δείτε ακόμα...