Ο κινεζικός στρατός της συνεχίζει τα γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν και σήμερα

Εκτόξευση πυραύλων του κινεζικού στρατού στα πλαίσια της άσκησης μεγάλης κλίμακας με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Ταϊβάν - Κίνα
Εκτόξευση πυραύλων του κινεζικού στρατού στα πλαίσια της άσκησης μεγάλης κλίμακας με πραγματικά πυρά στην περιοχή της Ταϊβάν

Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, πως συνεχίζει τα γυμνάσια που διεξάγει στα ύδατα και στους αιθέρες «γύρω από την Ταϊβάν» σήμερα Δευτέρα, μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και εκπροσώπων του Κογκρέσου στην Ταϊβάν.

Παίρνοντας τη σκυτάλη της κλιμάκωσης από τις ΗΠΑ, η Κίνα ξεκίνησε την Πέμπτη τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν διεξαχθεί ποτέ, σε έξι ζώνες γύρω από την Ταϊβάν και μάλιστα με πραγματικά πυρά, περικυκλώνοντας το νησί από θάλασσα και αέρα. Τα γυμνάσια, επρόκειτο να ολοκληρωθούν το μεσημέρι (τοπική ώρα) χθες Κυριακή, σύμφωνα με την κινεζική υπηρεσία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών.

Αλλά συνεχίζονται σήμερα, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Ανατολικού Θεάτρου των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. «Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (…) συνεχίζει να διεξάγει διυπηρεσιακές ασκήσεις στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο γύρω από την Ταϊβάν», δίνοντας έμφαση σε γυμνάσια που προσομοιώνουν «ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και εφόδους στη θάλασσα», ανέφερε στην ανακοίνωση της.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, κατήγγειλε την «απόλυτη δυσαναλογία» της κινεζικής αντίδρασης, ιδίως των γυμνασίων, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτοξεύθηκαν κινεζικοί βαλλιστικοί πύραυλοι.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...