Ο Κορονοϊο-καπιταλισμός στον Τάκο…

Εμβόλιο

Του Νίκου Μπουντούρογλου*

Τάκος (Επεξήγηση): Πρωινή αναφορά που ανακοινώνονται οι ποινές (συνώνυμα: τάκουλας, τακ-λάιν).


Ο Κορονοϊό-καπιταλισμός, η “γρίπη” που σπέρνουν οι κυβερνήσεις έρχεται να αναδείξει εκτός των άλλων, ότι ο καπιταλισμός την κάνει πολύ κερδοφόρα. Γίνεται φόβος και τρόμος και ταυτόχρονα πεδίο ανελέητης κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης των λαϊκών στρωμάτων, από το μεγάλο κεφάλαιο.

Και αυτό συμβαίνει με τη βοήθεια της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι στιγμής, με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία, ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται σε 283.978 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περισσότερα από 4.148.350 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί, σε 195 χώρες και εδάφη. Με τον αριθμό αυτό να μην αποτελεί το πραγματικό μέγεθος, αφού πολλές χώρες εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

“Το σημερινό Eurogroup κατέληξε σε μία πολύ καλή συμφωνία για τους όρους και τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης, από όσες χώρες αιτηθούν, φθηνών πιστοληπτικών γραμμών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας…”. Yπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας1

Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί την πιο πανηγυρική επιβεβαίωση ότι η αντίθεση των ημερών δεν είναι για το συμφέρον των λαών, αλλά για το πώς θα επιμεριστούν (κατανεμηθούν) τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών. Ο  μηχανισμός της καπιταλιστικής Ε.Ε. για προγράμματα “μερικής απασχόλησης”, με στόχο την απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας από το μισθολογικό κόστος και την ανακύκλωση της ανεργίας, (δηλαδή “Μερικής Υγείας”) που εκτινάσσεται, αποδεικνύει ότι η πολιτική της “μισής δουλειάς” είναι η επίσημη πολιτική της Ε.Ε. και σκιαγραφεί τη έννοια της “μισής Ζωής”.

Βέβαια η φύση μπορεί να έχει τους νόμους της και τους κανόνες της, όμως οι ανθρώπινες κοινωνίες μπορούν να πάρουν μέτρα προστασίας, όταν βεβαίως αυτές δε λειτουργούν με το νόμο του κέρδους σε όφελος κάθε λογής κερδοσκόπων, αλλά σε όφελος των εργαζομένων για την ικανοποίηση όλων των αναγκών τους. Το βασικό στο θέμα όσον αφορά και τον κορονοϊό είναι η πρόληψη και η αποφυγή των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν ελήφθησαν τα απαιτούμενα μέτρα.

Βασικό χαρακτηριστικό της καθημερινότητας της ζωής του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), μονίμων και στρατευμένων, είναι ο αναγκαστικός συγχρωτισμός, σε εστιατόρια, σε γραφεία, σε κοινόχρηστους χώρους υγιεινής κλπ. Ο στρατός είναι μια ξεχωριστή μικρή κοινωνία.

Ο Καπιταλισμός  («Ο καπιταλισμός, ιδού η πηγή του κακού»)2, και τα βασικά αστικά κόμματα κάθε χώρας αντιτίθενται ουσιαστικά στην ιδέα της δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης για όλους, και δεν πρόκειται να την παράσχουν ποτέ. Η «επόμενη μέρα» για το λαό είναι η οικονομική κρίση, τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα που μονιμοποιούνται, η ανεργία και η ανασφάλεια, οι δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι που σχεδιάζει η κυβέρνηση το επόμενο τρίμηνο, η πολιτική στην Υγεία, που αφήνει εκτεθειμένο το λαό, ειδικά μπροστά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Αυτή είναι η μια πλευρά της επίθεσης που ζουν οι εργαζόμενοι. Η άλλη έχει να κάνει με τις «μεταρρυθμίσεις» που περιγράφουν τα 26 νομοσχέδια, τα οποία η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταθέσει και να ψηφίσει μέχρι τα τέλη Ιούλη και στοχεύουν όλα στη «βελτίωση του επενδυτικού κλίματος», προσφέροντας νέες διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους για να επενδύσουν κεφάλαια.

Απαιτούμε:

  • Διενέργεια των απαιτούμενων οροεπιδημιολογικών μελετών με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, στα πλαίσια του αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας και με την εποπτεία του αρμόδιου υπουργείου και του ΕΟΔΥ. Διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων όσων θα πάρουν μέρος σε αυτές τις μελέτες.
  • Διενέργεια μαζικών έγκυρων διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό, δωρεάν παροχή προστατευτικών μασκών και άλλων μέσων ατομικής προστασίας δημόσια και δωρεάν, σε όλο τον πληθυσμό και με προτεραιότητα στους υγειονομικούς, στα σχολεία, σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, στο λιμενικό, στις ένοπλες δυνάμεις, στην ακτοπλοΐα, σώματα ασφαλείας, απόστρατοι, πυροσβεστική.
  • Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με 24ωρη λειτουργία, δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών πλήρως εξοπλισμένων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
  • Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που να φτάνει σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης και κατοικίας, που να έχει στόχο την πρόληψη, τον μαζικό εμβολιασμό κλπ του πληθυσμού και σε συνθήκες πανδημίας να συμβάλλει στην προστασία του πληθυσμού, την πραγματοποίηση επιδημιολογικών μελετών κλπ.
  • Μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού και στις υπόλοιπες βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας.
  • Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού και των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, πλήρως χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Αποφεύγουμε τον θάνατο σε μικρές δόσεις, όταν θυμόμαστε πάντα πως για να ‘σαι ζωντανός χρειάζεται μια προσπάθεια πολύ μεγαλύτερη από το απλό αυτό δεδομένο της αναπνοής…»3


  1. Πηγή: https://www.skai.gr/news/finance/staikouras-poly-kali-symfonia-i-apofasi-tou-eurogroup
  2. O τίτλος άρθρου του Άλμπερτ Αϊνστάιν που έγραψε το 1949 για το αμερικάνικο περιοδικό «Monthly Review»
  3. Pablo Neruda – Αργοπεθαίνει (Muere lentamente)

Νίκος Μπουντούρογλου
Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Μεταξά».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...