Ο κυκλώνας «Φρέντι» σαρώνει τη Μαδαγασκάρη

Ο κυκλώνας «Φρέντι» άρχισε απόψε να πλήττει τη Μαδαγασκάρη συνοδευόμενος από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Οι αρχές της νησιωτικής χώρας της ανατολικής Αφρικής έχουν αναστείλει τη λειτουργία των σχολείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ ανέφεραν ήδη τον πρώτο θάνατο λόγω του κυκλώνα.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Μαδαγασκάρης, ο κυκλώνας Φρέντι έφθασε απόψε στο νοτιοανατολικό άκρο της νησιωτικής χώρας, ελαφρώς εξασθενημένος, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 130 χλμ/ώρα κατά μέσο όρο και ριπές που έφθαναν τα 180 χλμ/ώρα. Σε σχετική ανακοίνωση, υπογράμμιζε τον κίνδυνο που διατρέχουν οι παράκτιες περιοχές, κάνοντας λόγο για ισχυρές βροχοπτώσεις και κύματα ύψους άνω των 8 μέτρων στα ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών.

Ένας 27χρονος πνίγηκε κοντά στο λιμάνι του Μαχανόρο, ενώ περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στην περιοχή Βατοβάβι, ανέφερε η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών.

Ο κυκλώνας Φρέντι αναμένεται στη συνέχεια να κατευθυνθεί δυτικά και να πλήξει τη Μοζαμβίκη και τη Ζιμπάμπουε, επηρεάζοντας περίπου 3,3 ανθρώπους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (UNOCHA).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...