Ο Λίβανος αποφάσισε να προχωρήσει η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών με την Κύπρο

Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου
Χάρτης Ανατολικής Μεσογείου / Πηγή: Google

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Λιβάνου που έγινε στις 23 Οκτώβρη, υπό τον πρόεδρο Ζοζέφ Αούν και τον πρωθυπουργό Ναουάφ Σαλάμ, εγκρίθηκε η συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με την Κύπρο. Να σημειωθεί πως η συμφωνία οριοθέτησης είχε υπογραφεί από το 2007 αλλά δεν είχε κυρωθεί. 

Διάφορα δημοσιεύματα συνδέουν την εν λόγω ενέργεια και με «οικονομικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει ο Λίβανος και γράφουν σχετικά («Observer Lebanon») πως «η εδραίωση των θαλάσσιων συνόρων μπορεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση σε πιθανή εξόρυξη πόρων».

Το ζήτημα σε κάθε περίπτωση είναι πως τα παζάρια μεταξύ των αστικών τάξεων της περιοχής φουντώνουν επικίνδυνα εν μέσω «προκλήσεων» για την θωράκιση της κερδοφορίας ενεργειακών και άλλων ομίλων, αλλά και ευρύτερων ιμπεριαλιστικών «διευθετήσεων» που στο φόντο της μάχης για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα ανάμεσα σε ΗΠΑ – Κίνα φέρνουν συνεχώς στην επιφάνεια ζητήματα «συνοχής» των διάφορων λυκοσυμμαχιών. 

Την ώρα πάντως που «τρέχει με χίλια» το ιμπεριαλιστικό παζάρι σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να «σπρώχνουν» για επικίνδυνες διευθετήσεις αξίζει να «θυμίσουμε» αυτή που είχε προβληθεί ως «συμφωνία πρότυπο» για την περιοχή τον όχι μακρινό Οκτώβρη του 2022.

Τότε λοιπόν πάλι ο Λίβανος είχε υπογράψει συμφωνία με το Ισραήλ. Η συμφωνία είχε γίνει με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία. Μάλιστα, οι δύο κυβερνήσεις (Ισραήλ και Λιβάνου) δεν την υπέγραψαν μεταξύ τους, αλλά η καθεμία ξεχωριστά με τις ΗΠΑ!

Οι διάφοροι τίτλοι της εποχής μιλούσαν για «ιστορική συμφωνία» που «ανοίγει νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυρ. Μητσοτάκης είχε πει πως «Το Ισραήλ και ο Λίβανος είναι σε πόλεμο και πέτυχαν λύση. Δεν υπάρχει λόγος να μην κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία». 

Το ΚΚΕ, για ακόμα μια φορά «κόντρα στο ρεύμα» είχε επισημάνει στον λαό ότι και η συγκεκριμένη ιμπεριαλιστική συμφωνία με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Πως περιέχει το «σπέρμα» μιας νέας πιο σφοδρής όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στο Ισραήλ και στον Λίβανο, με συνολικότερες επιπτώσεις στην περιοχή.

Το τι ακολούθησε είναι γνωστό. Το κράτος – τρομοκράτης Ισραήλ επιτέθηκε με σφοδρότητα – πραγματοποίησε και χερσαία εισβολή – δολοφόνησε χιλιάδες ανθρώπους, κατέστρεψε υποδομές και υπέγραψε μια συμφωνία «εκεχειρίας» που του δίνει το «δικαίωμα» να βομβαρδίζει και να εκτελεί ανθρώπους στα εδάφη μιας άλλης χώρας!

Δείτε ακόμα...