Ο Μ. Συντυχάκης στο 15ο Συνέδριο των Αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος

Ο Μανώλης Συντυχάκης στο Συνέδριο της ΠΕΑΛΣ - Λιμενικό

«Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τον λαό και ασφαλώς και για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος» σημείωσε κατά τη διάρκεια παρέμβασής του στο 15ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (ΠΕΑΛΣ), ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως τα προβλήματα των λιμενικών είναι τα ίδια με αυτά που αντιμετωπίζουν όλες οι λαϊκές οικογένειες, ότι «η εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Ναυτιλίας για την κατάσταση στο Σώμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» ενώ αφού υπενθύμισε τις παρεμβάσεις του Κόμματος για τα αιτήματα των λιμενικών, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «ιεραρχεί ως κύριο το αίτημα, στις σημερινές συνθήκες πολέμου και τεράστιας ακρίβειας, την αύξηση μισθών και συντάξεων, καθώς και την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος των λιμενικών». Στάθηκε στα σημαντικά προβλήματα εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης κι αναδιάρθρωσης Λιμενικών Αρχών και Πλωτών Μέσων και υπογράμμισε πως είναι αναφαίρετο το δικαίωμα στον συνδικαλισμό αφού «είναι μια σημαντική κατάκτηση που δεν σας τη χάρισε κανείς, έγινε με αγώνες, ακόμα και με διώξεις των πρωτοπόρων συνδικαλιστών λιμενικών».

Αναλυτικά ο χαιρετισμός του Μ. Συντυχάκη:

«Εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση και για τη δυνατότητα που μας δίνετε να αναπτύξουμε τις θέσεις μας.

Το συνέδριο σας πραγματοποιείται σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο για τον λαό και ασφαλώς και για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.

Η δραματική αύξηση του κόστους ζωής, ο πληθωρισμός, η πανάκριβη ενέργεια, ακουμπάει πλέον τους πάντες, ο πόλεμος και οι συνέπειές του, είναι στοιχεία που δεν αφήνουν και δεν πρέπει να αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Είναι τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι λαϊκές οικογένειες.

Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών που διαχρονικά ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή της ΝΔ. Τις συνέπειες τις δέχεστε κι εσείς, ως κομμάτι της κοινωνίας. Ως εκ τούτου, η εικόνα που παρουσιάζει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ναυτιλίας για την κατάσταση στο Σώμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το ΚΚΕ, ιεραρχεί ως κύριο το αίτημα, στις σημερινές συνθήκες πολέμου και τεράστιας ακρίβειας, την αύξηση μισθών και συντάξεων, καθώς και την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος των λιμενικών.

Το Κόμμα μας έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις μέσα στη Βουλή, έχουμε ήδη καταθέσει δεκάδες Ερωτήσεις και φυσικά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα σας, σε κάθε δίκαιο αίτημά σας.

Αναφέρω τις κυριότερες απ’ αυτές τις παρεμβάσεις μας στη Βουλή:

Για το απαράδεκτο καθεστώς των μεταθέσεων.

Για τα οδοιπορικά των εκτός έδρας που παραμένουν καθηλωμένα στα 29,35 ευρώ (ημερησίως). Για την υπέρβαση του ωραρίου και τα νυχτερινά των λιμενικών που δεν αμείβονται. Για τα μισθολογικά, βαθμολογικά, συνταξιοδοτικά και υπηρεσιακά προβλήματα όσων υπηρετούν στα πλωτά, που δυσχεραίνουν καθοριστικά την αποστολή των πλωτών μέσων και των ίδιων των πληρωμάτων.

Για το συνταξιοδοτικό των λιμενικών που ακολουθεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων. Γι’ αυτό άλλωστε, στο πλαίσιο της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και της μείωσης των συντάξεων, μια σειρά από διατάξεις που είχαν κερδίσει οι λιμενικοί έχουν καταργηθεί, ενώ άλλες που διεκδικούνται ακόμη, παραμένουν υποσχέσεις.

Απαράδεκτη είναι και η διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης να διατηρήσει για τους λιμενικούς την εισφορά «αλληλεγγύης».

Η κυβέρνηση θέλει και το επιδιώκει, να απαλλαγεί από την υποχρέωσή της να καταβάλει τα ποσοστά από τα εξοπλιστικά προγράμματά της προς τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού, από το οποίο δικαιούνται μέρισμα και οι λιμενικοί. Οι πρόσφατες παρεμβάσεις και της ΠΕΑΛΣ για το θέμα στηρίχθηκαν με κάθε τρόπο από το ΚΚΕ.

Επίσης φαινόμενα όπως οι πυρκαγιές στο Μάτι, την Αχαΐα, τη Βόρεια Εύβοια και το Euroferry Olympia επιβεβαίωσαν τις σοβαρές ελλείψεις του Σώματος σε μέσα και προσωπικό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Υποστελέχωση κι ελλείψεις που επιβεβαιώνουμε σε κάθε μας επίσκεψη στις Λιμενικές Αρχές.

Θεωρούμε, ότι πρέπει να απεμπλακούν οι λιμενικοί από κάθε υπηρεσία κι ευθύνη για την ασφάλιση, τα μητρώα και την εκπαίδευση των ναυτικών. Να πάψουν επίσης να χρησιμοποιούνται για την καταστολή εργαζομένων και μεταναστών.

Πρέπει να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς, της υπαγωγής των Λιμενικών στον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα. Ενώ, το πρόβλημα των υπηρεσιακών ταυτοτήτων παραμένει.

Τέλος σημαντικά παραμένουν τα προβλήματα εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης κι αναδιάρθρωσης Λιμενικών Αρχών και Πλωτών Μέσων.

Γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που βιώνετε στο σπίτι και την υπηρεσία επιβάλλει διαρκή διεκδικητικό αγώνα μέσα από τις ενώσεις σας. Αυτό είναι δικαίωμα αναφαίρετο για όλους τους εργαζόμενους, για όλο τον λαό. Όλοι έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν την ικανοποίηση των αναγκών τους για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό στηρίζουμε τον συνδικαλισμό στο Λιμενικό Σώμα. Είναι μια σημαντική κατάκτηση που δεν σας τη χάρισε κανείς, έγινε με αγώνες, ακόμα και με διώξεις των πρωτοπόρων συνδικαλιστών λιμενικών. Οι λιμενικοί όπως και όλοι οι εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έχουν δικαίωμα να ιδρύουν Ενώσεις και οι Ενώσεις τους, αντίστοιχα, Ομοσπονδίες. Αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα εμείς το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται οφείλονται κατά κύριο λόγο στις διαχρονικές, κυβερνητικές, επίμονες προσπάθειες να παρέμβουν, να ελέγξουν, να φιμώσουν τελικά κάθε διεκδικητική φωνή.

Τα προβλήματά σας είναι, στην πλειονότητά τους, κοινά με των υπολοίπων εργαζομένων και του λαού μας. Ακριβώς γι’ αυτό δεν πρέπει να στρέφονται οι άντρες και οι γυναίκες του Σώματος εναντίον του λαού με την καταστολή που υποστηρίζουν οι Κυβερνήσεις. Μόνο μαζί με το λαό μπορούμε να δούμε καλύτερες μέρες για όλους μας, χωρίς πολέμους, φτώχεια, ξεριζωμό.

Στις μέρες μας ζούμε έναν ακόμα πόλεμο. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Ουκρανίας και καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας. Σ’ αυτό τον πόλεμο συμμετέχει και η Ελλάδα με το στρατόπεδο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Σήμερα η επιλογή δεν είναι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ή Ρωσία. Η επιλογή είναι να πάρουν οι λαοί την υπόθεση στα χέρια τους, να ζούμε χωρίς φτώχεια και πολέμους. Γι αυτό τονίζουμε ότι δεν πρέπει να συμμετέχει η Ελλάδα σε αποστολές του ΝΑΤΟ με κανένα τρόπο ή πρόσχημα. Να σταματήσει τώρα η συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτή είναι και η μόνη συνεπής πατριωτική στάση υπέρ του ελληνικού λαού. Το ΝΑΤΟ και οι Βάσεις είναι σε βάρος του λαού. Μας μετατρέπουν σε στόχο. Δεν ωφελεί τη χώρα μας η παραμονή σε αυτή τη συμμαχία καθώς και οι Βάσεις.

Τα αποτελέσματα των πολέμων τα ζουν και οι λιμενικοί στο Αιγαίο και αλλού. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ξεριζώνονται και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα έγγραφα και να αφεθούν να πάνε στους προορισμούς τους. Μέχρι τον εφοδιασμό τους με τα απαραίτητα έγγραφα, πρέπει να ζουν σε ανθρώπινες κι αξιοπρεπείς συνθήκες. Το κράτος με δημόσιες δομές πρέπει να αναλάβει εξολοκλήρου την ανθρώπινη διαβίωσή τους.

Μαζί με το λαό συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα. Σας ευχόμαστε καλή υγεία για όλους και τις οικογένειές σας.

Ευχαριστούμε για την προσοχή σας και καλή επιτυχία στο συνέδριό σας!». 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...