Ο Μπορέλ δεν αποκλείει συμφωνία ΗΠΑ – Γερμανίας για αποστολή αεροσκαφών στο Κίεβο

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε πως δεν θα τον εξέπληττε το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ και η Γερμανία να αλλάξουν τελικά τη θέση τους και να συναινέσουν στην παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στο Κίεβο προκαλούσε επίσης αρχικά διαμάχες, θύμισε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου ΕΕ – Ουκρανίας την Παρασκευή στο Κίεβο. Όμως κλείστηκε συμφωνία και αυτή η «κόκκινη γραμμή» ξεπεράστηκε, συνέχισε. Όλες οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία συνοδεύονται από προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της σύρραξης, συμπλήρωσε.

Ο ύπατος εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί για το ζήτημα ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ της αποστολής μαχητικών. «Η δική μου δουλειά είναι να προσπαθώ να επιτευχθεί συναίνεση κι ένας από τους καλύτερους τρόπους για αυτό είναι να μην παίρνεις θέσεις που θα μπορούσαν να τη θέσουν σε κίνδυνο», είπε ο Μπορέλ.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα πως η Βαρσοβία θα έστελνε μαχητικά στο Κίεβο, αν υπήρχε συναίνεση για αυτό στο NATO.

Ωστόσο η Γερμανία και οι ΗΠΑ, που πρόσφατα υποσχέθηκαν να προμηθεύσουν το Κίεβο με βαριά άρματα μάχης απέρριψαν κατηγορηματικά -τουλάχιστον προς το παρόν- την ιδέα να παραδοθούν στην Ουκρανία δυτικά μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – dpa

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...