Ο ΝΕΟΣ …

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης, Πέμπτη 12 Μαΐου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, παραχώρησε συνέντευξη στην “Καθημερινή της Κυριακής”. Περιστράφηκε γύρω από τη διατήρηση και την περαιτέρω ενίσχυση, όπως τόνισε της εξαιρετικής σχέσης και συνεργασίας των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Ανάμεσα στα άλλα ο επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αρχικά εκθείασε τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας τονίζοντας ότι: “οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα στέκονται μαζί” ή ότι: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας”.

Μάλιστα σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε ότι: “Η σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή”, βάζοντας στο “κάδρο” όλα τα αστικά κόμματα, της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη διακομματική συνεισφορά τους σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, λέγοντας: “Η ισχυρή διακομματική δέσμευση στη συμμαχία μας αντανακλάται στην επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία αποτελεί το θεμέλιο της αμυντικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας, μιας από τις ισχυρότερες αμυντικές σχέσεις της Αμερικής στην Ευρώπη”. “Αμυντική” συμφωνία που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσε η Ν.Δ.

Δεν παρέλειψε να τονίσει για μια ακόμη φορά την πολιτική των ίσων αποστάσεων και την τακτική του “Πόντιου Πιλάτου”, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, καλώντας τις αστικές τάξεις των δύο χωρών να τα βρουν, λέγοντας: “Η Ελλάδα και η Τουρκία, να εργαστούν μαζί για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά”, καθώς και ότι: “Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί νατοϊκοί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα στη συνέντευξη δεσμεύτηκε να οικοδομήσει παραπέρα τη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα λέγοντας: “Να ενισχύσω τους οικονομικούς δεσμούς και τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων των χωρών μας”. Τους δύο αυτούς άξονες ανέλυσε μάλιστα παρακάτω στη συνέντευξη αναφέροντας ότι: “Όλο και περισσότερες αμερικανικές εταιρείες αποκαλούν την Ελλάδα “σπίτι τους”.

Και ο νέος είναι μια από τα ίδια.

Λάζαρος Ανδρόπουλος
μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ
για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...