Ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη αναμένει ότι το SputnikV θα εγκριθεί σύντομα

Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε ελπίζει ότι η διαδικασία έγκρισης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V θα ολοκληρωθεί σύντομα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο TASS.

“Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) υπέγραψε όλες τις νομικές συμφωνίες που απαιτούνται για την αξιολόγηση της EUL (Emergency Use List — TASS) τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Η υπογραφή αυτών των συμφωνιών αποτελεί προϋπόθεση για όλους τους αιτούντες να ενεργοποιήσουν μια αξιολόγηση EUL. Το RDIF συνεδρίασε στα τέλη Νοεμβρίου για να συζητήσει την ανάγκη για πρόσθετα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η εταιρεία έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για την υποβολή δεδομένων, ώστε ο ΠΟΥ να μπορεί να επισπεύσει την αξιολόγηση αυτού του εμβολίου. Τα δεδομένα αναμένονται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2021 και ελπίζω ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί γρήγορα μετά από αυτό», σημείωσε.

Αρνήθηκε ότι μια τόσο μακρά διαδικασία έγκρισης του ρωσικού εμβολίου σχετίζεται με την πολιτικοποίηση αυτού του ζητήματος. “Ο ΠΟΥ είναι ένας οργανισμός που βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Η διαδικασία έγκρισης του εμβολίου είναι ακριβώς η ίδια για κάθε κατασκευαστή, ο οποίος πρέπει να πληροί τα ίδια κριτήρια με όλους τους άλλους”, είπε.

Εξήγησε ότι η EUL είναι μια διαδικασία που βασίζεται στον κίνδυνο για την αξιολόγηση και την καταχώριση μη αδειοδοτημένων εμβολίων, θεραπευτικών και in vitro διαγνωστικών με απώτερο στόχο την επιτάχυνση της διαθεσιμότητας αυτών των προϊόντων σε άτομα που επηρεάζονται. “Η διαδικασία είναι ένα βασικό εργαλείο για τις εταιρείες που επιθυμούν να υποβάλουν τα προϊόντα τους για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Ο ΠΟΥ αντιμετωπίζει όλους τους αιτούντες το ίδιο, χρησιμοποιώντας τα ίδια κριτήρια για τη μέτρηση οποιουδήποτε προϊόντος, σε αυτήν την περίπτωση, των εμβολίων κατά του COVID-19”, κατέληξε.

Πηγή: TASS

Δείτε ακόμα...