Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σχεδόν 4ωρη συνομιλία του με τον Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Σενεγάλης και της Αφρικανικής Ένωσης Μακί Σαλ

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Παρίσι, ο Πρόεδρος της Σενεγάλης και Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης Μάκι Σαλ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία διήρκεσε σχεδόν 4 ώρες, προσθέτοντας ότι έλαβε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις.

«Με τον Πρόεδρο Πούτιν συζητήσαμε τα πάντα και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας», είπε ο Σαλ σε συνέντευξή του στο BFM. «Εκφράσαμε τις αγωνίες και την ελπίδα μας για ειρήνη και αποκατάσταση των εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών, καθώς και για την αποκατάσταση του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Αφρικής, ιδιαίτερα με αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων».

Συζήτησαν για τους λόγους της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι ο Πούτιν «έχει τη δική του λογική και κατανόηση της κατάστασης».

«Όλες οι εξηγήσεις του σχετικά με την αιτία της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής σκοπιάς, είναι σίγουρα δικαιολογημένες. Δεν μπορώ να τις υπερασπιστώ, αλλά πιστεύω ότι, όποιες κι αν είναι αυτές, κάθε ηγέτης πρέπει τώρα να εργαστεί για να σταματήσει αυτή η σύγκρουση», σημείωσε ο Σαλ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους στόχους της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης είπε ότι αφορούν κυρίως το Ντονμπάς και τα ανατολικά τμήματα της Ουκρανίας με ρωσόφωνο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Τόνισε ότι η Κριμαία προστέθηκε στην Ουκρανία το 1954 με προσωπική απόφαση του Σοβιετικού ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την υγεία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Σαλ είπε ότι τον βρήκε σε καλή κατάσταση.

“Δεν ξέρω τι υπάρχει στον ιατρικό του φάκελο, αλλά συνάντησα έναν άντρα να στέκεται γερά στα πόδια του. Περάσαμε τρεις ώρες και σαράντα λεπτά συζητώντας διάφορα θέματα και δειπνήσαμε”, είπε, προσθέτοντας ότι δεν διαπίστωσε σημάδια κόπωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δέχθηκε τον Σαλ και τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φακί. Μετά τη συνάντηση, ο Σαλ δήλωσε ότι ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε την ετοιμότητά του να διευκολύνει την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών και να εξασφαλίσει αποστολές τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσία. Ζήτησε επίσης να αποσυρθούν οι κυρώσεις που περιπλέκουν τις εξαγωγές από τη Ρωσία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...