Ο πρόεδρος της Κιργιζίας υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα να επιλυθεί η κατάσταση στα σύνορα με το Τατζικιστάν

Δημαρχείο, Μπισκέκ, Κιργιστάν
Φώτο Αρχείου / Δημαρχείο, Μπισκέκ, Κιργιστάν / Πηγή: https://commons.wikimedia.org

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, το Μπισκέκ θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση της κατάστασης στα σύνορα με το Τατζικιστάν το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο πρόεδρος της Κιργιζίας Σαντίρ Τζαπάροφ σήμερα Σάββατο.

“Η ιστορία έχει δείξει ότι το ζήτημα των συνόρων είναι περίπλοκο και απαιτεί μεγάλη προσοχή και υπομονή. Ωστόσο, δεν θα σταματήσουμε ούτε για ένα δευτερόλεπτο τις προσπάθειές μας να επιλύσουμε την κατάσταση στα σύνορα Κιργιζίας-Τατζίκ το συντομότερο δυνατό.” Έγραψε ο Japarov στο Facebook, διαδικτυακή πλατφόρμα που απαγορεύεται στη Ρωσία, καθώς ανήκει στην εταιρεία Meta που θεωρείται εξτρεμιστική από τις ρωσικές αρχές.

Ο Τζαπάροφ ήταν πεπεισμένος ότι η εδαφική ακεραιότητα της Κιργιζίας θα διατηρηθεί.

Η ένταση αυξήθηκε στα σύνορα Τατζικιστάν-Κιργιζίας στις 14 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το Μπισκέκ, οι Τατζίκοι συνοριοφύλακες διέσχισαν τα σύνορα στην περιοχή Bulak-Bashy της περιοχής Batken του Κιργιστάν την Τετάρτη και «έλαβαν θέσεις μάχης». Σε απάντηση στην απαίτηση των στρατευμάτων της Κιργιζίας να εγκαταλείψουν το έδαφος, οι Τατζικέζοι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ και ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών. Ένοπλες συγκρούσεις έλαβαν χώρα αργότερα στις περιοχές Kak-Sai και Pasky-Aryk της περιοχής Batken. Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 103 τραυματίστηκαν στο Κιργιστάν ενώ οι αρχές της χώρας έστειλαν 136.000 πολίτες σε ασφαλείς περιοχές.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...