Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της Βουλγαρίας αναδεικνύονται για ακόμα μια φορά μετά την άρνηση του Προέδρου, Ρούμεν Ράντεφ, να ηγηθεί ή έστω να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στην Ουάσιγκτον, όπου αναμένονται αποφάσεις – «φωτιά» για την ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία.
Ο λόγος είναι η θέση που πρέπει να υπερασπιστεί σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας. Ο Ράντεφ είναι υπέρ της διατήρησης της συνεργασίας με τη Ρωσία, ενώ η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή και διεξάγονται διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.
Η διαμάχη σχετικά με το ποιος θα εκπροσωπήσει τη χώρα στη Σύνοδο υποβόσκει εδώ και βδομάδες, καθώς το ΝΑΤΟ αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία.
Η άρνηση του Προέδρου ήρθε λίγες ώρες αφότου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ δήλωσε ότι ο Ράντεφ θα πρέπει να ηγηθεί της αντιπροσωπείας. Πάντως πριν από μια βδομάδα είχε ανακοινωθεί πως τόσο ο Ράντεφ όσο και ο Γκλάβτσεφ θα συμμετείχαν στη συνάντηση, χωρίς όμως να είναι σαφές ποιος από τους δύο θα ηγηθεί της βουλγαρικής αντιπροσωπείας.



