Ο πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, δήλωσε ότι η σημασία του οργανισμού αυξάνεται

Ντουσανμπέ-–-Η-πρωτεύουσα-του-Τατζικιστάν

Ο Ρασίντ Αλίμοφ, πρώην γενικός γραμματέας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι η σημασία του οργανισμού αυξάνεται καθώς διαμορφώνονται νέες διεθνείς σχέσεις.

Ο Αλίμοφ, καθηγητής στην Προεδρική Ακαδημία Κρατικών Υπηρεσιών του Τατζικιστάν, έδωσε συνέντευξη στο TASS ενόψει της συνόδου κορυφής της SCO που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν από τις 15 έως τις 16 Σεπτεμβρίου.

“Η σημασία του SCO ως ανεξάρτητου παράγοντα στο παγκόσμιο πολιτικό τοπίο στο πλαίσιο του σχηματισμού νέων διεθνών σχέσεων και ενός πολυπολικού κόσμου θα αυξηθεί. Η σύνοδος κορυφής στη Σαμαρκάνδη θα επιβεβαιώσει την σημασία ύπαρξης του οργανισμού. Η σύνοδος κορυφής της SCO αναμένεται όχι μόνο να λάβει απόφαση για την αποδοχή του Ιράν, αλλά είναι επίσης πιθανό να εξετάσει το ενδεχόμενο έναρξης της διαδικασίας για την αποδοχή του επόμενου υποψηφίου», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του οργανισμού.

Δήλωσε επίσης ότι «η SCO είχε περίπου 10 αιτήσεις από άλλες χώρες για ένταξη. Καθώς ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, εξήγησε, η γοητεία του SCO, που έχει την Κίνα και τη Ρωσία και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας ως ιδρυτικά μέλη, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί».

Ο Alimov είπε ότι «το SCO είναι ελκυστικό χάρη στα ιδανικά και τις αρχές του» και δεν είναι μια στρατιωτική-πολιτική ή οικονομική συμμαχία. Το δυνατό της σημείο είναι ότι τα μέλη της έχουν ισότιμη επιρροή και διατηρούν τις θέσεις τους, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τις οικονομικές τους δυνατότητες. Επιδιώκουν επίσης να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις από κοινού».

«Στις συνθήκες που το σύστημα διεθνών σχέσεων έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες και η συνήθης διεθνής τάξη υποχωρεί, η SCO μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο μελλοντικών διεθνών σχέσεων. Από αυτή την άποψη, η σύνοδος κορυφής της SCO στη Σαμαρκάνδη θα είναι εξαιρετικά σημαντική για την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης, για τη διεθνή ασφάλεια και, εν τέλει, για το μέλλον όλου του ανθρώπινου πολιτισμού», τόνισε ο Αλίμοφ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...