Ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος Oreshnik που μπορεί να φέρει πυρηνικές κεφαλές έχει αναπτυχθεί στη Λευκορωσία από χθες Τετάρτη, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο, στην ετήσια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μινσκ.
«Ο Oreshnik βρίσκεται στη Λευκορωσία από χθες και τίθεται σε υπηρεσία μάχης», δήλωσε ο Λουκασένκο.
Τον Αύγουστο, ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα ξεκίνησε μαζική παραγωγή αυτού του πυραύλου τελευταίας γενιάς ικανού να φέρει πυρηνικές κεφαλές και δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να τον αναπτύξει στη Λευκορωσία έως το 2025.
Το Μινσκ, από την πλευρά του, άφησε να εννοηθεί τον Αύγουστο ότι τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Ρωσία, που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο, θα περιλάμβαναν τους πυραύλους Oreshnik – που σημαίνει φουντουκιά στα ρωσικά.
Τον Νοέμβριο του 2024, η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον Oreshnik, χωρίς πυρηνική κεφαλή, για να βομβαρδίσει στρατιωτικό εργοστάσιο στην πόλη Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP



