Ο. Σολτς: “Άλλο Ρωσία άλλο Τουρκία” – Σήμερα η συνάντηση με Μητσοτάκη

ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Σήμερα στις 9 το πρωί, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς θα μεταβούν στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης ενώ στη συνέχεια –στις 11:00– οι δυο άνδρες θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 12:00 το μεσημέρι, θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν – μεταξύ άλλων – οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, η κατάσταση στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά και το ενεργειακό.

Ωστόσο, δίνοντας τον τόνο λίγες ώρες πριν τη συνάντηση τους ο Γερμανός καγκελάριος με συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» δηλώνει “Άλλο Τουρκία, άλλο Ρωσία” έναντι της θέση που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση που θεωρεί ότι Αγκύρα και Μόσχα έχουν ίδια επιθετική πολιτική. 

Στο ερώτημα ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιες εδαφικές διεκδικήσεις από την Τουρκία, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας», η απάντηση του Γερμανού καγκελάριου αντικατοπτρίζει την κοινή θέση των ευρωατλαντικών πως η Τουρκία είναι πολύτιμη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. 

Φυσικά, ο Ολαφ Σολτς, όπως άλλωστε συνιστούν και οι ΗΠΑ, προτρέπει Αθήνα και Αγκυρα να τα βρουν μέσω διαλόγου λέγοντας πως «τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου» ρίχνοντας κι αυτός νερό στο μύλο της επίτευξης ενός οδυνηρού συμβιβασμούς για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο όνομα της συνοχής του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα, ζητούμενο κρίσιμο στο ανταγωνισμό με Κίνα και Ρωσία. Και ο Ολαφα Σολτς καταδεικνύει πως έχει χρεοκοπήσει ο ισχυρισμός ότι οι δήθεν σύμμαχοι είναι οι πλάτες της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας…

Βέβαια, για να κρατήσει τις ισορροπίες ο Ολαφ Σολς κάνει και μια γενική αναφορά, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία, στο ότι  «δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου» και προσθέτει πως «αυτό ισχύει και για περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένες στρατιωτικές απειλές».

Για τις σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας ο Ολαφ Σολτς δηλώνει πως «η συνεργασία μας είναι στενή και πλήρης εμπιστοσύνης- ειδικά σε σχέση με την από κοινού υποστήριξη της Ουκρανίας είναι μάλιστα υποδειγματική». Προσθέτει πως «είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που μπορέσαμε να παράσχουμε από κοινού τις ουκρανικές δυνάμεις το τόσο απαραίτητο στρατιωτικό υλικό. Υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως» αναφερόμενος στα ελληνικά τεθωρακισμένα οχήματα που στάλθηκαν στο Κίεβο.

Δείτε ακόμα...