O Sunak και η Truss συγκρούονται για τη φορολογία σε συζήτηση για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters από το Λονδίνο, η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας συγκρούστηκε για τη φορολογική πολιτική με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ την Παρασκευή.

Οι αρχικά 11 υποψήφιοι περιορίστηκαν μετά από δύο διαδοχικές ψηφοφορίες από τους βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Ωστόσο, κανένας δεν έχει ακόμη εμφανιστεί ως ο προφανής διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον που ανακοίνωσε ότι αποχωρεί μετά από μια σειρά σκανδάλων.

Ενώ ο Σουνάκ βρίσκεται στην κορυφή των δυο ψηφοφοριών, αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από την Truss, ο οποίος έχει την υποστήριξη πολλών υψηλόβαθμων στελεχών, και την υπουργό Εμπορίου Πένυ Μορντάντ, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι η πιο δημοφιλής στα μέλη του κόμματος που θα αποφασίσουν τον νικητή.

Ο πρώην υπουργός Ισότητας Κέμι Μπάντενοχ και ο Τομ Τάγκεντχατ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, παραμένουν επίσης υποψήφιοι, αλλά ακολουθούν τους υπόλοιπους σε υποστήριξη από τους συντηρητικούς βουλευτές.

Μια δημοσκόπηση από την εταιρεία Opinium στο βρετανικό κοινό έδειξε ότι ο Tugendhat θεωρήθηκε ως ο καλύτερος από το 36% των ερωτηθέντων.

Ο Sunak ήταν δεύτερος με 24%, ακολουθούμενοι από τους Mordaunt και Badenoch με 12% και την Truss τελευταία με 7%.

Όποιος αναλάβει θα αντιμετωπίσει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, καθώς και την έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού στην πολιτική μετά τη σκανδαλώδη περίοδο του Τζόνσον στην εξουσία.

Ο Sunak και η Truss συγκρούστηκαν για την οικονομική πολιτική στη συζήτηση, που φιλοξενήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Channel 4.

Η Truss πρότεινε την κατάργηση των αυξήσεων του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και του εταιρικού φόρου που πρότεινε ο Sunak, με κόστος πάνω από 30 δισεκατομμύρια λίρες (36 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, που θα χρηματοδοτηθεί από τη βραδύτερη μείωση του κρατικού χρέους που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, το να δανειστείς την έξοδο από τον πληθωρισμό δεν είναι σχέδιο, είναι μύθος», είπε ο Σουνάκ στην Truss.

Η Truss είπε ότι οι αυξήσεις φόρων θα υπονόμευαν τις επιχειρηματικές επενδύσεις, καθώς η οικονομία παραπαίει.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης ότι οι Συντηρητικοί υστερούν σημαντικά από το Εργατικό Κόμμα.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι ενώ το κόμμα μου επιλέγει έναν νέο ηγέτη, εσείς μας παρακολουθείτε να επιλέγουμε τον επόμενο πρωθυπουργό σας… Ελπίζω να σας αρέσει τουλάχιστον ένας από εμάς», είπε ο Μορντάντ στους τηλεθεατές.

Ο Tugendhat χειροκροτήθηκε από το κοινό του στούντιο επειδή αποστασιοποιήθηκε σαφώς από τον Johnson, ενώ ο Badenoch είπε ότι η αντίπαλός του είχε αποφύγει σκληρές αποφάσεις μην υπηρετώντας ποτέ στην κυβέρνηση του Johnson.

Ο Σουνάκ, η απόφαση του οποίου να παραιτηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε μια σειρά υπουργικών παραιτήσεων που έριξαν τον Τζόνσον, παραμένει το φαβορί μεταξύ των 358 συναδέλφων του στο κοινοβούλιο των Συντηρητικών.

Αλλά το προβάδισμά του έναντι των Truss και Mordaunt είναι μικρό και οι δύο θα μπορούσαν να τον ξεπεράσουν ανάλογα με το ποιον επιλέγουν να υποστηρίξουν οι βουλευτές που υποστήριξαν άλλους υποψηφίους. Η μάχη γίνεται όλο και πιο σκληρή καθώς οι αντίπαλοι αγωνίζονται για να παραμείνουν στην κούρσα διαδοχής.

Την Πέμπτη, η Γενική Εισαγγελέας Suella Braverman αποκλείστηκε από την κούρσα και έδωσε την υποστήριξή της στην Truss, η οποίος κέρδισε επίσης την υποστήριξη του David Frost, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εφημερίδα Times αποκάλυψε ότι ο Τζόνσον προέτρεπε τους ηττημένους υποψηφίους να υποστηρίξουν “οποιονδήποτε εκτός από τον Ρίσι”.

Εν τω μεταξύ, η Mordaunt, μια λιγότερο γνωστή προσωπικότητα στο ευρύ κοινό που έχει γίνει η αγαπημένη των bookmakers, αντιμετωπίζει αυξανόμενες επιθέσεις από αντίπαλα στρατόπεδα λόγω της εμπειρίας της, με τον Frost να λέει ότι δεν ήταν αρκετά σκληρή απέναντι στην ΕΕ, ένα βασικό ζήτημα για πολλούς Συντηρητικούς.

Οι ψηφοφορίες των βουλευτών θα επαναληφθούν τη Δευτέρα με τον υποψήφιο με τις λιγότερες ψήφους να αποκλείεται κάθε φορά μέχρι να επιλεγούν δύο υποψηφιότητες έως τις 21 Ιουλίου.

Στη συνέχεια, ο νέος αρχηγός θα επιλεγεί από τα 200.000 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος της χώρας και θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...